Senát v USA posvětil zákon o vládních výdajích

Washington - Americký Senát schválil návrh zákona o vládních výdajích, který má zamezit tomu, aby státní správě v říjnu došly finanční prostředky. Legislativa byla odsouhlasena poměrem 54 ku 44 hlasům. Větší problém se ale očekává ve Sněmovně reprezentantů, kde mají nyní převahu opoziční republikáni. Prezident Barack Obama rozhodnutí Senátu uvítal a vyzdvihl zodpovědnost horní komory.

Republikánský šéf dolní komory John Boehner již ve čtvrtek novinářům řekl, že v dolní komoře Kongresu podle něj zákon neprojde.

Republikáni před několika dny nabídli podporu pro další vládní výdaje výměnou za zrušení reformy zdravotnického systému, která je jedním z hlavních projektů vlády prezidenta Baracka Obamy a zároveň zásadním sporným bodem mezi oběma stranami. S tím však Obamovi demokraté, kteří ovládají Senát, nesouhlasili.

Připomínky republikánů k takzvané Obamacare proto nebyly do návrhu zákona zapracovány. Dohoda republikánů s Obamovými demokraty na nějakém kompromisním řešení se přitom zatím nerýsuje.

Sám Obama prohlásil, že nebude souhlasit s ničím, co by vedlo k odložení či omezení plánovaných výdajů do zdravotnické reformy. Dodal, že odpovědnost leží na republikánech, zda dopustí, aby státní správě došly peníze jen proto, že nedokázali prosadit svou. Vojáci, z nichž se tradičně rekrutují spíše příznivci republikánské strany, přestanou dostávat svoje mzdy včas, uvedl Obama. Odmítnutí výdajů by prý navíc destabilizovalo americkou a světovou ekonomiku.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Frank Franklin II
  • Ve Spojených státech začíná nový fiskální rok v úterý 1. října a vláda nebude schopna zajišťovat všechny služby, pokud obě komory Kongresu neschválí již několikátý návrh zákona o vládních výdajích, který by znamenal dostatek peněz na výdaje do poloviny listopadu.