Hurá do práce? Podnikatelé chtějí přijmout nové lidi

Praha – Hospodářské oživení by se mohlo už brzy promítnout i na trhu práce. Jak ukázal průzkum společnosti Ernst & Young mezi předními českými podnikateli: přijímat nové zaměstnance jich v příštím roce plánuje skoro polovina. Oproti loňsku to představuje výrazné zlepšení. Tehdy totiž chtěla rozšiřovat řady svých zaměstnanců jen zhruba každá šestá firma.

Poté co statistici počátkem září reportovali konec recese v Česku, začínají také podnikatelé vyhlížet do budoucna s optimismem. Skoro dvě třetiny lídrů podnikatelské sféry věří v pozitivní rozvoj a růst svého podnikání v příštím roce. Plánují proto nabírat nové lidi. Kolik nových pracovních míst by konkrétně mohlo v příštím roce vzniknout, ale podle expertů z Ernst & Young odhadovat nelze.

Průzkum nicméně ukázal alespoň to, že nová místa by mohla přibývat hlavně ve strojírenství, IT a výrobě automobilů. Právě na poslední zmiňované odvětví sází také ekonomové. „Když vidíme, jak začínají dynamicky růst zakázky v automobilovém průmyslu, tak si myslím, že on a obory, které jsou na něj navázané, mají největší šanci na tvorbu nových pracovních míst,“ míní analytik ČSOB Petr Dufek. Dobře by si mohla vést také výroba elektrických zařízení. Ta díky své orientaci na export mimo EU výrazněji neztrácela ani během recese, a má tedy dobrou startovní pozici.

Hledání práce zůstane oříškem

Avšak ani přes pozitivní očekávání podnikatelů nelze spoléhat na to, že se situace na trhu práce nějak zásadně změní a najít práci bude snadné. Než se naplní plány firem, uteče podle ekonomů ještě hodně vody. Minimálně do konce letošního roku budou mít na trh práce vliv spíš sezonní faktory než optimismus podnikatelů, který ukazuje průzkum.

S blížící se zimou totiž končí sezonní práce – jak v zemědělství, tak ve stavebnictví – a ruku v ruce s tím řadě lidí i dočasné pracovní smlouvy. „Počítáme proto s tím, že se do konce roku převalíme nad 8% hranici,“ soudí analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Podobný vývoj očekává i ředitelka poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová: „Vývoj na trhu práce reaguje na změny ekonomického cyklu až se zpožděním. Firmy se chtějí nejprve ujistit, že jim skutečně porostou zakázky, než se pustí do najímání nových pracovních sil.“ K praxi tak mají pozitivní očekávání ještě daleko.

Míra nezaměstnanosti v ČR nyní dosahuje 7,6 %, bez práce je tak skoro 560 tisíc lidí. Na jedno volné místo dle posledních statistik ministerstva práce připadalo 13,4 % uchazečů. „Podmínky na českém trhu práce zůstávají tvrdé a konkurence mezi uchazeči vysoká. Loni v září musel uchazeč o zaměstnání v průměru překonat o zhruba 1,5 kandidáta méně než letos,“ říká k tomu Šichtařová.

Mezinárodní srovnání

Hořkosladké jsou také výsledky Česka v mezinárodním kontextu. „Česko se stále nachází hluboko pod průměrem EU, který leží na hranici 10,6 %. Podle stejné metodiky je česká nezaměstnanost na úrovni 7,3 %,“ připomíná Tomáš Volf. Jenže průměr EU zhoršují země tvrdě postižené dluhovou krizí – kupříkladu ve Španělsku hledá práci každý čtvrtý.

Hospodářsky silné ekonomiky, se kterými by se Česko chtělo srovnávat, si naopak vedou mnohem lépe. Míra nezaměstnanosti v Německu nebo v Rakousku se pohybuje pod 5 %. A na to se Česku podle expertů neblýská ani napřesrok.

„Recese sice skončila, stávající ekonomický růst ale nestačí na to, aby v praxi generoval nová pracovní místa. Jestliže čekáme pokles nezaměstnanosti na konci příštího roku, tak se může jednat jen asi o dvě desetiny. Žádný dramatický pohyb k lepšímu čekat nelze,“ podtrhl Dufek.

Za jednu z hlavních překážek, které stojí výraznějšímu snižování nezaměstnanosti v cestě, považují experti malou ochotu firem nabízet práci na zkrácené úvazky. Ty podle dat Evropské komise využívá jen 8,5 % Čechů, zatímco v EU je to každý třetí.

„Právě zkrácené pracovní úvazky jsou důvodem toho, proč je v Rakousku nebo v Německu míra nezaměstnanosti výrazně pod českou. V okamžiku, kdy by byla nastartována tvorba zkrácených úvazků i v Česku, bude to znamenat, že stejné množství práce bude obstarávat více lidí a méně jich bude na podpoře,“ upozornil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Namístě by tak bylo, aby vláda motivovala podniky k tvorbě zkrácených pracovních úvazků například tím, že jim sníží za tato místa odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Za prací do Prahy

Kromě pomalé tvorby nových pracovních míst je třeba do budoucna počítat také s tím, že se budou dál rozevírat nůžky mezi jednotlivými regiony České republiky. Zatímco pražské firmy plánují dle průzkumu společnosti Manpower nabírat nové zaměstnance již v posledním čtvrtletí letošního roku, Moravu čeká spíše propouštění. To ostatně potvrzují i poslední zprávy ze společnosti OKD, která by mohla na Ostravsku v následujících letech propustit až 3 tisíce lidí.