V EU je až 880 000 „otroků“

Brusel - Napříč Evropskou unií můžete podle zprávy Evropského parlamentu narazit na 880 000 otrockých pracovníků. Německý zpravodajský magazín Der Spiegel rovněž varuje, že je mezi nimi 270 000 obětí sexuálního zneužívání. Zpráva dále uvádí, že v unii působí celkem 3 600 organizací mezinárodního zločinu.

Organizovaný zločin přitom evropským ekonomikám způsobuje škody dosahující řádově stovek miliard eur. Zprávu vypracoval CRIM - zvláštní výbor Evropského parlamentu zabývající se vyšetřováním zločinu, praní špinavých peněz a korupce.

Hackeři tvrdě zasahují evropskou ekonomiku

Například kybernetický zločin způsobuje ztráty ve výši 290 miliard eur, vyčíslil CRIM. Zpráva rovněž označuje za „vážnou hrozbu“ přebujelou korupci. Té bylo jenom ve veřejném sektoru údajně zaznamenáno 20 milionů případů, přičemž vzniklé škody obnášely dohromady 120 miliard eur.

Jenom obchod s lidmi zločincům vynese 25 miliard eur ročně (zhruba 640 miliard korun), zatímco ilegální obchod s lidskými orgány a zvířaty představuje ročně další zisky ve výši mezi 18 miliardami a 26 miliardami eur.

Práce
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Lucie Otáhalová, zastupující ředitelka organizace La Strada

„Přiznám se, že mě to číslo nepřekvapilo. Pro srovnání můžu uvést, že v letošním roce vydala obdobnou zprávu Mezinárodní organizace práce. Tam dokonce odhady globálního pracovního vykořisťování uvádějí číslo až 21 milionů osob. A v zemích Evropské unie a Severní Ameriky je to 1,5 milionu osob.“

Evropská komise členské státy vyzvala, aby posílily přeshraniční spolupráci mezi policejními a justičními orgány. Parlamentní výbor doporučuje například zrušení daňových rájů a trestání nakupování hlasů v členských státech. Výbor se dále vyslovil pro to, aby se osoby usvědčené z praní špinavých peněz nebo korupce pět let nesměly ucházet o státní zakázky.

Navíc oznamovatele nekalého počínání (tzv. whistleblowery) jak v soukromém sektoru, tak na vládní úrovni by měla podle názoru CRIMu chránit celounijní legislativa. Tito lidé by měli být chráněni před trestním stíháním. Evropský parlament by se měl zprávou zabývat na svém plenárním zasedání už příští týden, konkrétně 23. října.

Komentář Lucie Otáhalové (zdroj: ČT24)