Další oběť švýcarsko-amerických sporů: banka Frey & Co

Curych - Švýcarský soukromý finanční ústav Bank Frey & Co už nebude působit jako banka. Jako důvod uvedl „neudržitelné“ náklady, které prý má v důsledku sporu mezi touto alpskou zemí a Spojenými státy kvůli údajným daňovým únikům. Bank Frey & Co je tak druhou švýcarskou bankou, která kvůli tomuto sporu končí.

Bank Frey je jednou ze 14 švýcarských bank, které americké úřady v současnosti vyšetřují. Zatím vůči ní ale obvinění nevznesly. Na banku se ovšem nevztahuje americko-švýcarská dohoda o vyrovnání, která umožňuje některým institucím vyhnout se stíhání pod podmínkou, že zveřejní některé informace o majetku klientů z USA, které byly dosud považovány za tajné.

Spojené státy už nechtěly přihlížet tomu, že někteří bohatí Američané se pomocí tajných švýcarských kont vyhýbají placení daní v USA. Washington se kvůli tomu snaží odhalit bankovní tajemství, které má ale ve Švýcarsku bohatou tradici.

Markus Frey, předseda představenstva banky Frey & Co

„V důsledku vývoje v posledních letech se objevily určité okolnosti a problémy, především ve Švýcarsku, které znamenají, že pro malou banku již nemá význam pokračovat v přeshraničních službách.“

Bank Frey ale tvrdí, že přísnější pravidla pro přijímání klientů z USA a dalších zemí vedly k až neudržitelné úrovni nákladů. Akcionáři se proto ve čtvrtek večer na mimořádné valné hromadě rozhodli obchodní činnost banky ukončit. Bank Frey na konci minulého roku spravovala majetek za 1,9 miliardy švýcarských franků (39,6 miliardy korun). Z finančního hlediska je prý zdravá a likvidace ji nečeká.

Curych
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Kauza kolem daňových úniků ovšem nedávno stála za koncem nejstarší soukromé švýcarské banky Wegelin & Co. Banka na začátku roku přiznala, že se na únicích podílela a soud ve Spojených státech jí na jaře nařídil zaplatit pokutu 57,9 milionu dolarů. Banka po skandálu v USA prodala většinu majetku a rozhodla se ukončit činnost.