Dvakrát vytržený stejný zub - VZP vyšetřuje podvody zubařů

Praha - Opakované vytržení stejného zubu nebo hned deset plomb u jednoho pacienta během jedné návštěvy u zubaře. Vtip? Ne, nesmyslné, jindy minimálně podezřelé výkony zubních lékařů prověřuje od léta Všeobecná zdravotní pojišťovna. První výsledky už má - ze 100 podezřelých zubních ordinací zatím VZP zkontrolovala zhruba třetinu a už v nich zjistila neoprávněně vykázanou péči za víc než milion korun.

Vysvětlení? Buď pracují nekvalitně, nebo jde o podvod. S tímto podezřením se revizní lékaři VZP pustili do kontroly zubařů, kteří podle jejich analýzy pracovali vysoce nad průměr. Podle statistik udělají zubní lékaři jednomu pacientovi nanejvýš jednu plombu ročně, někteří jich ale ve výkazech mají desítky.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý

„Při revizi jsme zjistili například případ člověka, kterému nebylo ještě ani 18 let a jeho zubař mu vykázal 13 plomb na jeden zub. Zjistili jsme případ seniora, u kterého za posledních dvanáct let jeho lékař vykázal, že mu plomboval všechny řezáky a špičáky každý rok znovu.“

Opakované zubní výplně nebo plombování zubu, který byl podle dokumentace dávno vytržený, jsou nejčastější pochybení, která revizní lékaři při první fázi kontroly objevili ve 26 zubních ordinacích.

Podezřelé výkony zubních lékařů (zdroj: ČT24)

VZP dostane peníze nazpět

„Částku za 1 a čtvrt milionu korun VZP od zubařů dostane zpátky, protože zjištění byla nesporná,“ doplnil Tichý. Jestli šlo o cílený podvod lékaře nebo chybu v dokumentaci, ale revize jednoznačně říct nemůže. Přímé pochybení lékařů může odhalit až vyšetřování stomatologické komory nebo policie, pokud se na ně pojišťovna obrátí.

Pokud se prokáže pochybení lékaře, může Česká stomatologická komora lékaře potrestat i zákazem výkonu povolání. Pochybení se však může dostat i před soud. Například brněnská zubní lékařka Jitka Farná se v červenci u soudu zpovídala z údajných 32 fiktivních zákroků, za které si podle policie přišla na 80 tisíc korun.