Elektřinu zlevňuje i PRE, zhruba o 14 procent

Praha - Pražská energetika (PRE) sníží pro příští rok ceny silové elektřiny, konkrétně v průměru o 14,4 procenta za kilowatthodinu. U některých tarifů bude zlevnění až 19procentní. Firma uvádí, že zákazníci v závislosti na spotřebě ušetří od několika set až do několika tisíc korun ročně. Konečná výše úspor ovšem bude záležet na listopadovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o cenách za distribuci a za ostatní regulované složky. Zlevnění elektřiny přitom jako první oznámil polostátní gigant ČEZ.

Ceník začíná platit počínaje letošním prosincem, snížení sazeb podle PRE umožnily dva faktory. „Velmi výrazný pokles velkoobchodního trhu s elektřinou, kdy došlo v posledním roce k významnému snížení cen,“ vysvětlil předseda představenstva a generální ředitel PRE Pavel Elis. Druhým faktorem byl podle něj menší rozdíl ceny elektřiny dokupované ve špičce. Firma dodává elektřinu více než 700 000 zákazníků.

Pavel Elis, předseda představenstva a generální ředitel PRE 

„Například v nejužívanějším Klasik 24 je zlevnění za kilowatthodinu silové elektřiny proti ceně letošního roku téměř 15 procent. Pomineme-li víkendovou sazbu se slevou 19 procent, tak k nejvyššímu snížení ceny silové elektřiny dochází u tarifu Kombi 16, který využívají domácnosti pro topení a ohřev vody. Tam dosahuje sleva 18 procent proti letošku.“

Kolik peněz mohou pražské domácnosti ušetřit?

Konečné úspory za elektřinu budou záležet na očekávaném snížení ceny za distribuci, které má ERÚ oznámit na konci listopadu, říká PRE. Běžná domácnost žijící v pražském bytě by tak podle odhadu energetické firmy měla ušetřit přes 1 500 korun za rok. Domácnosti v rodinných domech využívající elektřinu také pro ohřev vody a vytápění asi 7 000 korun. Nejvíce pak ušetří uživatelé tepelných čerpadel, a to téměř 9 000 korun ročně. Pokles ceny se má podle PRE týkat také zákazníků se zafixovanou cenou v nabídce pro letošní podzim.

Slevy u podnikatelů činí od 12 do 17 procent, zatímco u domácností se číslo pohybuje v rozmezí 12 až 19 procent. Například malé pekařství se spotřebou 50 MWh by podle Elise mohlo uspořit přes 20 000 korun.

Jiří Gavor, poradce společnosti ENA

„Dodavatelé mohou snižovat cenu silové elektřiny zejména proto, že na komoditních trzích došlo meziročně k významnému snížení cen silové elektřiny. Myslím si, že to není ojedinělá nabídka, první s ní přišel ČEZ, následuje PRE a ostatní obchodníci budou zcela jistě také zlevňovat.“

Zlevňují i další dodavatelé elektřiny

A jak je na tom konkurence? Například ČEZ už během září oznámil, že od 1. ledna sníží cenu silové elektřiny ve svém nejpoužívanějším tarifu Comfort o 15 procent. Silová elektřina tvoří asi 45 procent výsledné ceny, zbytek připadá na regulované složky, jako jsou poplatek za distribuci nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

Koncem listopadu pak ceník energií pro příští rok zveřejní i energetická společnost E.ON, která působí především v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Letos sazbu za silovou elektřinu snížila meziročně o více než pět procent, a se zlevněním počítá i v příštím roce.

Někteří dodavatelé pak zlevní proud i zákazníkům, kteří v minulých měsících dostali dopis a přistoupili na fixaci stávající ceny elektřiny. Klientům s nejpoužívanějšími tarify sleví dodavatelé automaticky v průměru 15 procent.