Vláda schválila dotace na elektřinu i investici do průmyslové zóny u Žatce

Praha - Na posledním jednání před sněmovními volbami vláda v demisi schválila limit peněz na podporu tepla a elektřiny. Dotace by měly příští rok stoupnout na 15,7 mld. Kč. Odstupující ministři taktéž odsouhlasili finanční podporu na rozšíření výroby v průmyslové zóně Triangle u Žatce, kde firma Johnson Controls vytvoří asi 540 nových pracovních míst. Budou se tady vyrábět automobilové komponenty.

Vláda v demisi schválila podporu 63,4 milionu korun americké firmě Johnson Controls, která investuje v dalších třech letech 1,3 miliardy do rozšíření výroby autodílů v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Budou se tady vyrábět palubní desky nebo automobilové dveřní panely. Vznikne 537 nových pracovních míst. Za to firma od státu v souladu se zněním zákona o pobídkách požaduje poskytnutí podpory ve výši pěti procent celkových nákladů. 

Odstupující ministr pro místní rozvoj František Lukl taktéž avizoval, že pro vládu je nyní prioritou také efektivní čerpání financí z evropských fondů. „V době, kdy tato země hledá každou korunu, by bylo z naší strany velkou prostopášností, kdyby nám některé finanční prostředky utekly tak, že je nedokážeme vyčerpat,“ řekl. Podle něj se ale částka, kterou nedokázalo Česko vyčerpat, fakticky zmenšuje. Pesimistické odhady hovoří až o 30 miliardách, které by ČR nemusela vyčerpat. Podle Lukla bude ale vláda usilovat o to, aby se tato částka snížila v miliardách na jednociferné číslo. 

Ministři v demisi taktéž stanovili limit peněz na podporu elektřiny a tepla ze státního rozpočtu na 15,7 miliardy korun. Půjde tak oproti letošku o další nárůst, který tentokrát souvisí s omezením poplatku pro odběratele. Ten v příštím roce nepřekročí 495 korun za megawatthodinu. 

Odstupující kabinet taktéž akceptoval rezignaci vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové. Odvolal ji zároveň z dalších funkcí, ve kterých ve vládě působila. 

Úřednická vláda v demisi Senátu nepředloží zákonné opatření, které by vyňalo Pražský hrad z církevních restitucí. Ministři kultury, spravedlnosti a vnitra mají ale zpracovat návrh řešení situace, aby se jí mohla zabývat příští vláda. Rusnokův kabinet ve svých návrzích k církevním restitucím navíc zváží vyjmutí Pražského hradu i roční moratorium na vracení majetku.