Češi s volnými dvěma miliony mohou odstartovat už příští rok

Praha - Letenku do vesmíru si koupilo už 15 Čechů a Slováků. Další desítky lidí pak čekají na výsledky testovacích letů. První pasažéři mají odletět už v druhé polovině příštího roku. Zhruba hodinový let do výšky přes sto kilometrů nad zemí je bude stát téměř dva miliony korun. Každý zájemce musí projít sérií lékařských prohlídek a speciální přípravou.

Let do vesmíru nabízí za 95 tisíc amerických dolarů (tedy 1,9 milionu korun) slovenská cestovní kancelář, která ve střední a jihovýchodní Evropě zastupuje americkou společnost Space Expeditions Corporation (SXC). 

Marián Kolenčík, ředitel cestovní kanceláře Barbette Affairs 

„Velkou výhodou je, že při letu do vesmíru bude klient sedět přímo v kabině vedle pilota, odkud bude mít skvělý výhled a může sledovat celý průběh letu.“

„Jiné konkurenční projekty potřebují mateřskou loď, která vynese raketoplán do úrovně nad 60 kilometrů a až potom samostatně vykonává svůj parabolický let. To je opravdu velký rozdíl a je tam i mnohem více nebezpečí při návratu zpět na Zemi. To je jedinečnost tohoto projektu,“ dodal Kolenčík.  

Kdo do vesmíru poletí?

Už loni šéf žilinské cestovní kanceláře pro Český rozhlas uvedl, že se na výlet do vesmíru nepřihlásili jenom typičtí boháči: „Možná, že dvě třetiny z těch lidí nejsou milionáři nebo miliardáři, jsou to spíš lidi chtiví adrenalinu, kteří si dokážou tu sumu naspořit. To jsem byl překvapený, že nepatří až úplně k té špičce.“

Východ Slunce ve vesmíru
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Ještě než zájemci vzletí do vesmíru, je povinná série lékařských prohlídek a vyšetření, ale i tréninky a speciální příprava. Před samotným ostrým letem pak mohou absolvovat i lety zkušební. Startovat se bude ze dvou kosmodromů, jeden se nachází na ostrově Curacao a druhý v Mohavské poušti v Kalifornii. 

Poletí se vesmírnou lodí Lynx Mk II, kde posádku tvoří pilot a vedle něj sedí pasažér. Loď je poháněna čtyřmi raketovými motory na tekuté palivo. Pasažér absolvuje přetížení 4,5 G a rychlost 3,5krát větší než rychlost zvuku.