V Česku boom outletů nenastal. Podaří se na Slovensku?

Praha/Bratislava – Tisíce lidí, tlačenice a několikahodinové fronty provázely otevření vůbec prvního outletového centra na Slovensku ve Voderadech u Trnavy. Centra, která nabízejí především starší a posezónní kolekce značkového oblečení s výraznými slevami, jsou oblíbená především ve Spojených státech a západní Evropě. V Česku se daří jen některým, na Slovensku ale obchodníci doufají v úspěch.

Slováci mají rádi značkové oblečení. A vůbec nejraději ho mají, když je ve slevě. Slavnostní otevření outletového centra proto přilákalo tisíce lidí – obchodníci slibovali slevy až 80 procent.

I když je outlet ve Voderadech na Slovensku první, zákazníci mají s čím srovnávat. Mají to totiž blízko do rakouského obchodního centra Parndorf, které se nachází hned za hranicemi. Za výhodnými cenami tam vyrážejí desetitisíce Slováků, Maďarů i Čechů.

Právě tyto zákazníky by provozovatelé outletu ve Voderadech rádi přilákali. Budou to mít ale těžké. „Ceny ještě nejsou takové, jaké jsou v Parndorfu,“ povzdychla si jedna ze zákaznic.

V Česku dodnes stojí ruiny

To v Česku se velkolepé plány některých outletových center nevydařily. Na 66. kilometru dálnice D1 ve směru od Prahy měl vyrůst komplex ve stylu světových módních metropolí. Podle vizualizací neměl chybět ani pařížský Montmartre s bazilikou Sacré-Cœur.

Realita je ale úplně jiná. Místo obchodů po vzoru Říma či New Yorku na místě chátrají železobetonové konstrukce, které zarůstají plevelem. Tam, kde se měly tlačit zástupy zákazníků, rostou stromky. Schodiště vede přímo do země a pod střechou jsou ptačí hnízda.

Na Slovensku se otevřelo první outletové centrum (zdroj: ČT24)

Podobně je na tom i outlet nedaleko ruzyňského letiště. Jelikož italskému investorovi došly peníze těsně před dokončením, ani jeden ze 160 obchodů se nikdy neotevřel. „Řada těch projektů se zastavila právě proto, že neměla profesionální vedení,“ vysvětluje ředitel Incoma GfK a odborník na obchodní centra Tomáš Drtina. Funkční outlety tak v tuzemsku zbyly jen dva: Fashion Arena v pražských Štěrboholech a Freeport Hatě u Znojma.