Telefónica u soudu neuspěla, aukce kmitočtů LTE bude

Praha – Městský soud v Praze odmítl zastavit aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, jak požadovala společnost Telefónica. Oznámil to dnes předseda ČTÚ Jaromír Novák. Telefónica se obrátila na soud, protože se jí nelíbilo, že část kmitočtového spektra v aukci je vyhrazena pro nového operátora. Společnost si kvůli tomu stěžuje i u Evropské komise.

Společnosti Telefónica se aukci kmitočtů rychlé mobilní sítě LTE nepodařilo zastavit. Městský soud v Praze totiž odmítl její návrh předběžného opatření. 

Telefónica podala k Městskému soudu v Praze žalobu 30. září. Na vyhlášené aukci jí i dalším operátorům vadí mimo jiné garance vyhrazení části kmitočtového spektra pro nového operátora. Žalobu u městského soudu podal i Vodafone. V tomto případě si soud vyžádal od regulátora jeho vyjádření.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

ČTÚ naopak dlouhodobě tvrdí, že své kroky při přípravě aukce detailně konzultoval s Evropskou komisí, aby se vyhnul případným stížnostem. Aukce začne 11. listopadu, potvrdil předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Na zahájení aukce by podle Nováka neměla mít vliv ani ve středu oznámená dohoda o sdílení sítí GSM a 3G mezi Telefónikou a T-Mobilem. Dohoda se nelíbí Vodafonu, který ji označil jako důvod k zastavení soutěže.

LTE (zkratka z anglického 3GPP Long Term Evolution) je technologie určená pro vysokorychlostní internet v mobilních sítích. Telefónica a T-Mobile nyní LTE nabízí v Praze a některých dalších oblastech v pásmu 1800 MHz. Vodafone pak do konce března pokryje mobilním internetem LTE a 3G více než polovinu ČR. Zaměří se na venkov a menší města, využije přitom pásmo 900 MHz.