MND cítí příležitost, do nalezišť investuje miliardy

Hodonín - Firma MND, nástupce Moravských naftových dolů, plánuje během následujících pěti let zdvojnásobit těžbu ropy a plynu v Česku, píší o tom Hospodářské noviny. Firma patří do investiční skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka a jen do průzkumu nových ložisek chce investovat deset miliard korun. Další miliardy pak vloží na expanzi do zahraničí.

„Pokud chceme zvýši těžbu, musíme také zvýšit nalezené zásoby. V následujících pěti letech bychom tak mohli navýšit počet průzkumných vrtů až na 20 ročně, namísto současných 12 až 14,“ vysvětlila šéfka úseku geologie MND Jana Hamršmídová.

MND plánuje i výrazně dražší hlubší vrty

„Připravujeme i projekty v hloubce okolo pěti kilometrů,“ dodala Hamršmídová. Ovšem investice do nich budou násobně větší. Zatímco běžný vrt v hloubce okolo dvou kilometrů stojí zhruba sto milionů, ty hlubší čtvrt až půl miliardy korun.

V příštích pěti letech hodlá firma do průzkumu klasických ložisek investovat od 3,5 miliardy do 4 miliard korun. Současně však připravuje projekty v hloubce okolo pěti kilometrů, dodala Hamršmídová. Těžba MND se v Česku pohybuje na úrovni 175 000 kubíků ropy a 100 milionů kubíků plynu ročně.

Výstavba česko - polského propojovacího plynovodu Třenovice - Český Těšín
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

MND se připravuje na dobu, kdy moravská naleziště vyschnou

A Komárkova společnost se chce soustředit také na byznys mimo Česko. „Naším cílem je expanze do zahraničí. Nejsme naivní a víme, že po sto letech těžby se náš region vyčerpává. Můžeme sice zkoušet nějaké nové způsoby těžby, ale i ty jsou omezené,“ zdůraznila ředitelka Hamršmídová. 

Společnost MND jen za loňský rok zvýšila zisk čtyřikrát, konkrétně na 1,7 miliardy, a tržby pak zdvojnásobila na 3,7 miliardy. Stoprocentním vlastníkem akcií MND je nizozemská společnost MND Group N. V., v Česku má MND dceřiné společnosti MND Drilling&Services, MND Gas Storage a MND Energy Trading.