České kytky v květinářstvích aby člověk pohledal

Praha - Čeští pěstitelé květin sčítají škody letošní sezony. Uškodila jim dlouhá zima, povodně i horké léto. Navíc musí květináři bojovat i s levnější konkurencí z Nizozemska. Tržby pěstitelů květin by kvůli tomu mohly klesnout až o 15 procent, varuje předseda Svazu květinářů a floristů Jiří Horák. Pěstitelé doufají, že se na ztrátách trochu zahojí alespoň o Vánocích.

Květináři by mohli letos utržit až o 190 milionů korun méně. A to kvůli tomu, že v březnu byla zima. „Nepřálo nám počasí, bylo chladno. V zásadě nedošlo k produkci toho hlavního, což jsou pro nás balkónové květiny,“ uvedl Horák. Jen v březnu kvůli tomu pěstitelé prodělali na tržbách 30 až 60 procent. Pak přišli zase horka a následně povodně. 

Florista Pavel Hruška by rád při své práci používal v Čechách vypěstované rostliny, v letošním roce to podle něj ale skoro nešlo. „České květiny nebyly tolik kvalitní nebo jich nebylo takové množství, které jsme potřebovali,“ říká. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Kdo si ale zatím špatné sezony pěstitelů nejspíš nevšiml, je zákazník. Ceny v květinářstvích totiž zůstávají většinou stejné. „Čeští květináři nezdražovali, naopak byli mnohdy tlačeni k tomu, aby ještě své ceny snížili,“ upozorňuje Horák. 

A tlačí na ně především zahraniční konkurence. Ta doveze velké množství květin z ciziny a to, co obchodníci neprodají, zlevní. Někdy dokonce až na polovinu ceny tuzemských pěstitelů. Trend dovezených květin se pokusí čeští květináři zlomit ještě letos o Vánocích. „Třeba vánoční hvězdy letos budou i z české produkce. Jsem moc rád, že český zahradník prorazil,“ dodává florista Hruška.

Čeští pěstitelé květin hlásí ztráty (zdroj: ČT24)