Nezaměstnaných ubyla jen špetka

Praha - Míra nezaměstnanosti v říjnu zůstala prakticky stejná jako v září, tedy 7,6 procenta. Nezaměstnaných oproti září ubylo v podstatě jen symbolicky o 377 lidí. Práci ale stále nemá přes 556 tisíc lidí. A ubývá navíc počet volných pracovních míst. Analytici přitom varují, že do konce roku míra nezaměstnanosti ještě vzroste.

„Po menším skoku v září, kdy trh práce zaplavili absolventi, došlo k jisté stabilizaci v říjnu. Trh práce se s náporem uchazečů vyrovnal, ale neznamená to, že by se nezaměstnanost podařilo snížit,“ komentuje říjnovou statistiku analytik Michal Kozub (Home Credit).

Nejvyšší nezaměstnanost byla v říjnu v Ústeckém kraji, kde dosáhla 11 procent. „Situace v Ústeckém kraji se neustále zhoršuje, a to i ve srovnání s rokem 2012, který již tak byl dost nepříznivý. Poprvé od roku 2000 došlo v říjnu k meziměsíčnímu nárůstu počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání,“ upozornil krajský analytik Úřadu práce v Ústí nad Labem Michal Tuček. Nejméně lidí bez práce bylo naopak jako již tradičně v Praze, kde je nezaměstnanost na pouhých 5 procentech.

Špatnou zprávou pro zástupy nezaměstnaných navíc je, že ubývá počet volných pracovních míst. Oproti září jejich počet klesl o skoro 2 300, tedy na 39 tisíc. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 14,2 uchazeče.

Analytik Miroslav Novák (Akcenta CZ) nabízí řešení: „Stát může pomoci tím, že bude uměle vytvářet pracovní místa. To je ale krátkodobá politika. Druhá možnost je vytvářet lepší podmínky pro podnikání, to ale zase trvá dlouho. Bude tedy na nové vládě, aby se tyto podmínky pokusila zlepšit.“

Marek Dřímal, Komerční banka:

„Bohužel je vidět, že recese, která zasáhla českou ekonomiku, stále ovlivňuje trh práce a zabraňuje vytváření nových pracovních míst, proto vidíme stagnaci, přestože ekonomická aktivita pomalu ožívá.“

„Firmy ještě delší dobu nebudou vytvářet větší počet nových pracovních míst. V současnosti totiž nemají zcela zaplněné stávající kapacity, a tak noví zaměstnanci ještě nejsou potřeba. Do budoucna proto zatím žádné zlepšení nečekám. Navíc končí období sezonních prací. Počasí v říjnu bylo příznivé a stihly se veškeré práce v zemědělství, stejně tak nebrzdilo stavebnictví. V listopadu ale budou tyto práce dočasně končit, a proto sezonně opět vzroste nezaměstnanost,“ předpovídá Kozub.

„Pro konec roku čekáme podíl nezaměstnaných na úrovni 8,2 procenta,“ dodal analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Situace by se mohla zlepšit v příštím roce. S oživením ekonomiky by se fronty na pracovních úřadech mohly zkrátit už na jaře.