Slovensko zasahuje proti „šmejdům“, i díky českému filmu

Bratislava - Slovensko zakročí proti nekalým prodejcům na předváděcích akcích. Obchodníci, kteří hlavně důchodcům nabízejí často nekvalitní a předražené zboží, budou muset akce dopředu nahlašovat. Zákazníci také dostanou výrazně větší šance při reklamacích. Poslanci přiznávají, že k novele zákona je přivedl i český dokument Šmejdi, který nevybíravé praktiky prodejců popisuje.

Pět kuchyňských spotřebičů v přepočtu za 200 tisíc korun si mohli tento týden koupit důchodci v Popradu. Prodejci jim slíbili deky zdarma, těch se ale nedočkali. Podobné předváděcí akce se teď konají velmi často. Tito obchodníci se snaží prodávat, dokud to jde. Brzy jim totiž zlaté časy na Slovensku skončí.

Poslanec Anton Martvoň (SMER-SD) připravil novelu zákona, který tzv. šmejdům znepříjemní podnikání. „Nebylo to jednoduché. Nám poslancům vyhrožovali a mně poškrábali auto,“ poznamenal Martvoň.

Ze svého okolí zná případy, kdy prodejci odvezli důchodce za hranice a odmítali jim zajistit návrat domů, dokud nepodepsali nevýhodné smlouvy. To už nebude možné. Všechny prodejní akce navíc budou muset pořadatelé 20 dní dopředu nahlásit, stejně tak i zboží a ceny, za které budou prodávat. 

I na Slovensku se ledy hnuly díky dokumentárnímu filmu Silvie Dymákové. „To, že se tam takhle rychle dokázala legislativa změnit, pro mě bylo obrovským překvapením - pochopitelně velmi příjemným překvapením. A jen mě dost mrzí, že jsou naši sousedi rychlejší než my,“ říká režisérka.

Slovenská obchodní inspekce rozjela sérii kontrol. Někteří prodejci kontrolory napadli - útoky ale přišly i ze strany, ze které to nikdo nečekal. „Ti starší lidí nám napadali inspektory za to, že si nemohli tzv. výhodně nakoupit,“ konstatuje ředitelka obchodní inspekce Nadežda Machútová.

Přísná pravidla do zákona navrhly i samotné firmy, které se osobnímu prodeji věnují. „My budeme nejšťastnější, když se vyčistí trh od těch firem, které tady dělají nepořádek,“ říká viceprezident Asociace osobního prodeje Ivan Chobot.

Poslanci čekají, jaké nové praktiky podvodníci vymyslí, a podle toho chtějí zákon upravovat. Naivní zákazníky ale ani to neochrání. Nepoctiví prodejci už si našli způsob, jak přísný zákon obejít. Pořádají tzv. home party - tedy přesvědčí jednoho důchodce, aby sezval své známé, a pak u něj doma své zboží prodávají. Protože jde vlastně o soukromou návštěvu, obchodní inspekce zasahovat nesmí.