Inflace nejnižší za více než 3 roky, zdražily ale brambory

Praha – Meziroční inflace zpomalila podle Českého statistického úřadu na 0,9 procenta. Naposledy byla přitom meziroční inflace pod jedním procentem v březnu 2010. Ceny zboží navíc v obchodech rostly v říjnu pomaleji než v září. Co ovšem stále zdražuje, jsou potraviny – především brambory.

„Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu proti září o 0,2 procenta. Toto zvýšení ovlivnil zejména růst cen v oddílech alkoholické nápoje a tabák, odívání a obuv. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil v říjnu na 0,9 procenta (z 1,0 procenta v září),“ oznámil ČSÚ

Inflace zpomalila díky pomalejšímu zdražování potravin. Meziročně se v říjnu zpomalil růst cen mouky, masa, mléka i másla a po předchozím růstu klesly i ceny ovoce. Z potravin byly ovšem meziročně vyšší ceny zeleniny, nejvíce brambor. Mírně podražily sýry, jogurty i další mléčné výrobky. Lidé si také připlatili za nájemné, vodné a stočné. A zvýšily se i ceny lihovin a tabákových výrobků.

Meziroční míra inflace
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Naopak především díky konkurenci na trhu telekomunikací zlevnily tyto služby mobilních operátorů. Jejich ceny klesly meziročně o více než desetinu (11,5 procenta). A zlevňoval i benzin. „Na meziměsíční snižování celkové úrovně spotřebitelských cen působil především pokles cen v dopravě, kde ceny pohonných hmot po čtyřech měsících růstu klesly v říjnu o 2,1 procenta,“ uvedli statistici.

Michal Kozub, analytik Home Credit:

„Zatímco ceny potravin rostou, v jiných oblastech ceny klesají. Dlouhodobě ceny klesají v dopravě, a to jak u cen dopravních prostředků, tak i díky meziročně nižší ceně pohonných hmot. To ale nebude platit dlouho, protože po devizové intervenci začnou v nejbližší době růst ceny u pump. Růst cen by se měl pohybovat okolo 40 až 50 haléřů na jednom litru. U plné nádrže průměrného osobního auta se tak rozdíl v ceně bude pohybovat okolo 20 až 30 korun.“

Inflace jako na houpačce, předpovídají kvůli oslabení koruny experti

Úřad zveřejnil pravidelnou statistiku spotřebitelských cen jen několik dní poté, co se Česká národní banka rozhodla poprvé od roku 2002 zahájit intervence. Chce oslabit korunu a uvolnit měnové podmínky. I díky tomu podle analytiků dalšímu snižování cen odzvonilo. „V nadcházejících měsících lze počítat především s růstem cen dovážených výrobků. To se týká například pohonných hmot, spotřební elektroniky, ale i některých potravin. Především vyšší ceny u některých potravin budou odvrácenou stranou snahy České národní banky zabránit deflaci,“ předpovídá analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Peníze
Zdroj: Vlk Vojtěch/ČTK

„V listopadu a v prosinci potáhnou inflaci nahoru efekty související s intervencemi ČNB. V prvních měsících příštího roku je pravděpodobný opětný pokles inflace pod hranici jednoho procenta kvůli zlevnění energií,“ myslí si analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Následně na jaře podle něj převáží druhá vlna intervenčních dopadů, které zvednou meziroční inflaci nejméně na úroveň 2 procent. „ČNB tak dosáhne svého cíle, kterým je zvýšení inflace. Zda to ale bude ku prospěchu ekonomiky, nejsem přesvědčen,“ dodal. 

Ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub předpovídá, že by se celková i měnově politická inflace měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB již ve druhé polovině roku 2014. 

Studio ČT24 o říjnové inflaci (zdroj: ČT24)

Češi vzali obchody s elektronikou útokem 

Češi se přitom o víkendu po oznámení ČNB zřejmě v obavách ze zdražení vrhli na nákupy vánočních dárků. Především tržby obchodů a e-shopů s elektronikou o víkendu vyskočily o desítky procent. Podle odhadů analytiků by v důsledku oslabení české měny mohly v dalších týdnech či měsících ceny dovážené spotřební elektroniky stoupnout o pět až deset procent.

V obchodech s elektronikou bylo o víkendu skutečně nebývale plno. Prodejci měli tržby vyšší o desítky procent oproti normálu. Někteří nebo spíš v některých sortimentech prý až dvojnásobné.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Nejprodávanější zboží:

  • mobily
  • počítače
  • tablety
  • televizory

Kromě očekávaného zdražování lidé přišli i proto, že obchodníci už odstartovali své předvánoční akce a slevy. Obchodníci nicméně ujišťují, že zboží za staré ceny je ještě dost. Dražší by mělo na pulty dorazit až za několik týdnů.

Kde se slabší koruna projeví nejvíce: Možná nejvýrazněji si připlatíme za dovolenou (až o desetinu), ceny na stojanech u benzinových pump se moc hýbat nebudou, přesto se očekává nárůst o 50 haléřů. Nový kurz se samozřejmě negativně promítne u prodávaných automobilů, kde se každé oslabení koruny projeví výrazněji.

Devizové intervence tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)