Srbská část plynovodu South Stream potvrzena, 24. listopadu stavba vypukne

Bělehrad - Výstavba srbské části plynovodu South Stream byla potvrzena šéfem ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexejem Millerem i srbským premiérem Ivicou Dačićem. Stavba má začít 24. listopadu. Plynovod má přepravovat ruský plyn pod Černým mořem přes Balkán do západní Evropy - vyhne se tak například Ukrajině.

Trasa plynovodu se má vyhnout Ukrajině a Bělorusku, tedy zemím, přes které nyní proudí většina ruského plynu do Evropy. Spory Ruska s oběma zeměmi ohledně ceny za plyn v minulosti několikrát narušily dodávky plynu do Evropy.

Základní fakta:

South Stream má začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Druhá větev povede do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka. Ročně má plynovod přepravovat 63 miliard metrů krychlových plynu.

Plynovod South Stream je považován za konkurenta plánovanému plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Ten by měl přepravovat plyn z nalezišť v Ázerbájdžánu.

Více o plynovodu South Stream ZDE

Ekonomika ČT24: Ropovod South Stream (zdroj: ČT24)