Vánoce bez odměn a s půjčkou – realita mnoha rodin

Praha - Dovolená navíc, stravenky nebo příspěvky na sport se většiny Čechů netýkají. Víc než polovina jich dokonce nedostává odměny žádné. Zvlášť před Vánoci přitom na peníze navíc některé domácnosti spoléhají. Mnohé dokonce zvažují půjčky.

Koncem roku některé firmy ustupují od mimořádných odměn a 13. platů. Někde zaměstnanci dostanou jen jeden z bonusů. Zásadním faktorem pro výplatu odměn a 13. platů jsou pro podniky většinou hospodářské výsledky. Kdo nevydělává, snaží se logicky šetřit, kde se dá, tedy i na finančních i nefinančních benefitech.

Auto nebo třeba mobil tak už nedostává každý. „Dříve byly benefity rozdávány plošně, momentálně je mají jen ti, kdo je potřebují nutně ke své práci,“ říká Kateřina Jaroňová (Profesia.cz). „Smyslem výplaty těchto benefitů je, abychom udrželi zaměstnance, kteří jsou pro nás klíčoví,“ přidává se Petr Krob, ředitel společnosti EuWe Eugen Wexler ČR.   

Podle průzkumu společnosti Profesia.cz tak většina zaměstnanců letos nečeká, že by před Vánocemi dostali nějaký bonus.

Průzkum profesia.cz
Zdroj: ČT24

Každý osmý Čech zvažuje, že si na dárky půjčí

Bez finančních odměn nebo 13. platů se lidem hůř šetří. Průměrný Čech může letos utratit zhruba o 43 procent peněz míň než průměrný Evropan. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma Gfk. Lidé si přesto alespoň jednou měsíčně koupí něco pro radost. V průměru za necelých 1 400 korun.  „České domácnosti se snažily v poslední době využívat úspory ke zvýšení spotřeby, což je docela dobrá zpráva pro maloobchod,“ komentuje to hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. 

Lidé navíc častokrát před Vánocemi zvažují půjčku. Letos si Češi v tomto období půjčují dokonce o 30 procent víc než loni. Podle průzkumu společnosti Profi Credit nákup dárků na úvěr zvažuje každý osmý Čech. Vánoce by tak mohly zvýšit kupní sílu domácností. Ta se totiž snižuje už od roku 2010. Česko se teď v evropském žebříčku propadlo na 24. místo.

Ekonomika ČT24 o zaměstnaneckých benefitech (zdroj: ČT24)