Toman pro ČT: Zřejmě brzy představí nového šéfa Lesů ČR

Praha - Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman chce ještě před odchodem z vlády jmenovat nového ředitele Lesů České republiky. A to pokud mu výběrová komise doporučí dobrého kandidáta. Toman se takto vyjádřil v rozhovoru pro Českou televizi.

Už od loňského prosince vede jednu z nejziskovějších státem ovládaných firem pověřený ekonomický ředitel Michal Gaube. Ministr v demisi ale včera naplno spustil výběrové řízení na nového ředitele Lesů ČR. 

Rozhovor redaktora ČT24 Petra Vaška s ministrem zemědělství v demisi Miroslavem Tomanem

Vašek: „Jste připravený, pokud vám vyjde dobrý kandidát, jmenovat nového ředitele Lesů České republiky?“

Toman: „Samozřejmě.“

Vašek: „Jaký je časový horizont výběrového řízení?“

Toman: „Tohle nechávám na výběrové komisi, já ji k ničemu netlačím.“

Toman by mohl o jedné z největších personálních otázek končící vlády v demisi rozhodnout na přelomu listopadu a prosince. Na otázku, zda si myslí, že má stále mandát na to, šéfa lesů vybrat, odpověděl: „Vzhledem k tomu, že podnik je dlouhou dobu bez ředitele, a pokud bude dobrý kandidát, tak určitě ano.“

Ministr zemědělství Miroslav Toman (vlevo)
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Lesy plní státní pokladnu miliardami

Lesy jsou přitom pro stát důležitou firmou. Jen v posledních třech letech měly celkový čistý zisk přes deset miliard. Celkem šest miliard si z nich stát letos vzal do svého rozpočtu. 

Navíc pro své rozhodnutí vybrat šéfa lesnickému kolosu má Toman podporu šéfa vlády Jiřího Rusnoka. „Je v kompetenci ministerstva zemědělství výběr šéfa Lesů České republiky,“ dodala mluvčí vlády Jana Jabůrková. 

Už v říjnu bylo jasné, že se o post šéfa státního podniku bude ucházet 18 kandidátů. A tehdy se také uvádělo, že pohovory s uchazeči před výběrovou komisí se uskuteční v týdnu od 11. do 15. listopadu. Nejvhodnějšího kandidáta na nového generálního ředitele státní lesnické firmy má vybírat sedmičlenná komise. Jejím předsedou je vrchní ředitel kabinetu ministra zemědělství v demisi František Mach. 

Hledání nového šéfa Lesů ČR (zdroj: ČT24)

Uchazeči vedle životopisu a dalších dokladů měli s přihláškou podat i koncepci rozvoje podniku. Při zpracování materiálu měli vycházet z platné Koncepce ministerstva zemědělství k hospodářské politice Lesů ČR. Ve své koncepci měli uvést i předpokládaný odhad zisku firmy v příštích letech a návrh na jeho rozdělení. Také měli navrhnout strukturu řízení podniku a odborné požadavky na pozice ředitelů jednotlivých úseků podniku. Ministerstvo si vyhradilo právo tendr zrušit kdykoliv v jeho průběhu. 

Poslední generální ředitel Svatopluk Sýkora rezignoval ke konci listopadu 2012. Důvody odstoupení neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak Tomanova předchůdce Petra Bendla (ODS). Bendl pak vypsal tendr na nového ředitele, ale v březnu jej zrušil. Žádný kandidát prý nevyhověl jeho podmínkám ani požadavkům tehdejšího premiéra Petra Nečase. 

Během loňského roku se státnímu podniku zvedl hrubý zisk o 203 milionů na dosud nejvyšší hodnotu 5,48 miliardy korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku pak Lesy ČR vykázaly hrubý zisk 3,34 miliardy.