Singer: Po intervencích nepřijde velké zdražování, růst cen se spíše zpomalí

Praha - Guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer tvrdí, že devizové intervence, o nichž ČNB rozhodla 7. listopadu, nebudou mít dramatický vliv na růst cen potravin. „Zatímco letos potraviny v průměru zdražovaly o tři procenta přes jednotlivá čtvrtletí, čekáme, že budou zdražovat někde na úrovni dvou procent,“ prohlásil. Nicméně rychle vzrostou ceny těch skupin výrobků, u nichž je významná část domácí spotřeby krytá dovozy. Politici ale oslabení koruny kritizují.

Růst cen potravin bude pomalejší. „Ten krok není pro ceny potravin dramatický, jejich růst se prostě zpomalí,“ uvedl Singer. Podle zemědělců budou mít intervence vliv na ceny pouze některých potravin. Jednoduše vzrostou ceny těch skupin výrobků, u nichž je významná část domácí spotřeby krytá dovozy.

Proč se sáhlo k intervencím

„Naše analýzy ukazovaly, že pravděpodobnost deflace výrazně narostla. Trhy nám přestávaly věřit, že to myslíme vážně s devizovými intervencemi. Kdybychom jim oznámili prognózu, která předpokládá pokles sazeb do záporných hodnot, a nic neudělali, tak by se k tomu velmi pravděpodobně přidalo i posilování koruny,“ dodává guvernér. Proto ČNB podle něj přistoupila k intervencím dříve, než by k tomu byla donucena okolnostmi.

Základní smysl intervencí, jakmile bude pochopen jako dlouhodobý krok, je podle guvernéra posílení konkurenceschopnosti ČR. „Přes kurz zvyšujete schopnost ekonomiky vydělávat,“ potvrdil Singer. K intervencím centrální banka musela přistoupit kvůli hrozbě deflace, která by se bez ovlivnění kurzu ještě více prohloubila.

Sazby ČNB
Zdroj: ČT24

„Na základě prognózy ČNB to vypadá, že po celý příští rok bude udržovat kurz na současné úrovni a držet úrokové sazby na technické nule. Ke zpřísnění měnové politiky by nejspíš došlo až na začátku roku 2015, je to ale podmíněno vývojem české i světové ekonomiky,“ říká analytik Patria Finance David Marek.

„Hrozí nám cenová nestabilita opačného typu. Všichni rozumí cenové nestabilitě v podobě inflace, my poprvé říkáme, že nám hrozí dlouhodobé riziko deflace – poklesu cen. Ale zničujícího poklesu cen. Snažíme se vrátit růst cen k normálu, na co je ekonomika zvyklá. Když se podíváte na strukturu cen potravin, tak nevidíme žádný podstatný důvod k tomu, že by měly dramaticky zdražovat. Nám hrozí, že bude cenová hladina klesat neudržitelným způsobem. Mohou začít klesat mzdy, důchody či ceny nemovitostí – to jsou také průvodní jevy inflace,“ řekl v pořadu Interview ČT24 viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

V Interview ČT24 reagoval Hampl i na slova exprezidenta Václava Klause a označil je jako měnový populismus. „Nezávislá centrální banka s lidmi, kteří nejsou voleni, je tam právě proto, aby dělala rozhodnutí, která nejsou zatížena měnovým populismem. Náznaky měnového populismu v něm (Klausovi) cítím.“

Reakce politiků jsou rozporuplné:

  • „Uniká mi smysl této akce. Umělý kurz nemůže dlouho vydržet, pokud se nám to všem nemá prodražit. Zdraží nám to spotřebu a zkomplikuje čerpání evropských fondů,“ říká Jiří Dolejš, místopředseda KSČM.
  • „Krok ČNB učinila jako nezávislá instituce. Politici do toho nemají mluvit,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.
  • „Považuji to za zoufalý pokus ČNB nastartovat vnitřní poptávku a spotřebu a tím zvýšit hospodářský růst,“ podotkl Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu Úsvit přímé demokracie vedeného Tomiem Okamurou.
  • „Problém české ekonomiky je v rigiditě pracovního trhu, vysokých daních a regulacích. Nemyslím si, že bychom se měli o hospodářský růst snažit poklesem kurzu měny,“ doplnil Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.

„My jsme uvolňovali měnovou politiku čtyři roky, tohle je jen další krok toho uvolňování. Emoce nejsou pro stanovení soudů dobrým vodítkem,“ komentoval pro ČT24 guvernér ČNB Miroslav Singer.