Madrid se vyhrabe z odpadků, uklízeči ukončili stávku

Madrid - Zaměstnanci madridských úklidových služeb po dvanácti dnech ukončili stávku. Firmy totiž odborům slíbily, že nepropustí pětinu lidí, jak původně plánovaly. Za to ale chtějí jiné ústupky. Kvůli stávce, která začala 5. listopadu, se ulice a parky Madridu začaly topit v odpadcích.

Zaměstnanci zahájili stávku 5. listopadu, když tři firmy, které mají dohodu s městem na úklid, oznámily, že zmrazí růst mezd a propustí 1 134 z celkem 6 000 zaměstnanců. Ti ale chtěli nejen svým zaměstnavatelům dokázat, že bez nich se madridské ulice neobjedou. „Velmi mě překvapilo, jak špinavé město může být, pokud nejsou lidé, kteří by ho uklidili. Proto je dobře, že šli uklízeči do stávky a bojují za svá práva,“ uvedl německý turista.

Svérázným způsobem chtěli metaři, uklízeči i správci parků upozornit na čím dál těžší podmínky práce. „Chtěli vyhodit tisíc lidí, naše pracovní podmínky by se tím výrazně zhoršily. Navíc chtěli snížit plat o 40 procent a připravit nás o benefity,“ upozornila jedna z pracovnic úklidových služeb. 

V problémech jsou ale i zaměstnavatelé. Divize firem FCC, Sacyr a OHL, které mají na starosti úklid města, si stěžovaly, že kvůli škrtům si nemohou dovolit tak vysoký počet zaměstnanců. Ti nakonec po dlouhých jednáních dosáhli svého. Firmy ale chtějí něco za něco - po zaměstnancích teď žádají, aby si alespoň brali každý rok šest týdnů neplaceného volna.

Španělská ekonomika se již pět let potýká s ekonomickou a rozpočtovou krizí, která vedla k masivním vládním výdajovým škrtům. V poslední době sice ekonomika začíná vykazovat známky obratu, avšak jeden ze čtyř obyvatel země je stále bez práce.

Madrid se zbaví odpadků (zdroj: ČT24)