Zavadil jako šéf odborů končí

Praha - Odborový předák Jaroslav Zavadil, který se stal poslancem za ČSSD, rezignoval na funkci předsedy odborů. Povede je do pátku. Kandidaturu na místo šéfa největší odborové centrály v zemi ohlásil předseda svazu KOVO Josef Středula.

Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v pátek po Zavadilovi převezme její první místopředseda Václav Pícl. Centrálu bude řídit do konce dubna, kdy si odboráři na svém sjezdu zvolí nové vedení. ČMKOS zastřešuje 29 svazů s několika stovkami tisíc členů.

„Sněm se rozhodl, že do konání sjezdu v dubnu nebude volit nového předsedu. Vzhledem k tomu, že Jaroslav Zavadil oznámil už dříve, že bude rezignovat, sněm rezignaci očekával,“ uvedl Pícl. Zároveň dodal, že pokud by ho někdo do čela ČMKOS nominoval, nabídku by neodmítl. O předsednické křeslo však stojí i Josef Středula, šéf největšího odborového svazu v zemi KOVO.

Zavadil se ještě jako lídr odborů ve středu zúčastní povolebního jednání předáků s vyjednávacím týmem ČSSD. Odstupující předseda nicméně odborovou centrálu úplně neopustí. V jejím sídle na Žižkově co nejdřív otevře svou poslaneckou kancelář.

Odboráři chtějí vést předvolební jednání i s dalšími stranami, aby do vládního programu promítli své požadavky. Příští týden se setkají s lidovci a hnutím ANO. Po vznikající vládní koalici budou požadovat opatření k boji proti nezaměstnanosti a chudobě či na podporu ekonomického růstu. Program nového kabinetu by podle nich měla projednat i tripartita.

ODBORY O PLATECH V ROCE 2014

Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů doporučilo svým členům vyjednávat se zaměstnavateli o kolektivních smlouvách a takovém zvýšení výdělků, aby pokrylo inflaci a reálně si pracovníci polepšili alespoň o procento. Místopředseda ČMKOS Václav Pícl doporučuje usilovat o přidání minimálně ve výši 2,5 procenta.

Jak vyplývá z analýzy odborů, ve firmách a institucích, kde byly uzavřeny kolektivní smlouvy, je o 2 849 korun vyšší průměrná mzda než ve zbytku republiky. Dosahuje 27 352 korun. „U žádné z organizací, kde je kolektivní smlouva, letos průměrná mzda neklesla,“ poznamenal Pícl.

Odboráři současně vyzvali svoje zástupce, aby požadovali zvýšení mezd, které pokryje předpokládané zdražování po oslabení koruny. Zaměstnancům se totiž příští rok přidávat příliš nebude, mzdy budou stagnovat nebo porostou jen mírně. I když některá odvětví podle personalistů už znovu nabrala dech, zaměstnavatelé zůstávají opatrní.

Podle aktuálního průzkumu společnosti TREXIMA mezi 300 firem by si velká část lidí mohla polepšit. Přidat zaměstnancům se chystá třetina oslovených tuzemských podniků, přes 60 procent jich alespoň nebude ubírat. To plánují jen tři procenta firem. Analytici ale situaci vidí střízlivěji, podle nich zůstane většina lidí na svém a nárůsty nebudou výrazné.

Sociální demokracie získala v Praze, kde vedl Zavadil kandidátku, 14 procent hlasů (podpořilo ji zhruba 82 700 lidí). Připadla jí tak čtyři poslanecká křesla, jedno právě pro odborového předáka. Ten už dřív avizoval, že pokud se dostane do sněmovny, z odborů odejde.