Důvěra v českou ekonomiku - optimismus by mohly zabrzdit intervence

Praha - Důvěra v českou ekonomiku roste. A to už čtvrtý měsíc za sebou. Optimismus panuje hlavně v průmyslu, který těží ze zahraniční poptávky. Naopak stavebnictví a služby se dál propadají. Jenže analytici varují, že v náladě na trhu se ještě neprojevily intervence ČNB. Ta nakoupila devizy za 200 miliard korun, aby oslabila koruna. Cílem prý bylo odvrátit hrozbu deflace.

V listopadu se souhrnný indikátor důvěry proti říjnu zvýšil o 1,6 bodu na 4,5 bodu, oznámil Český statistický úřad. Indikátor důvěry v průmysl poskočil o tři body a dostal se tak do kladných čísel, na 2,7 bodu. „Respondenti očekávají pro příští tři měsíce růst tempa výrobní činnosti a také růst zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v říjnu,“ uvedl ČSÚ. 

Většina firem i spotřebitelé se těší optimismu. Věří, že se jim a celkově hospodářství v zemi povede dobře. A to je po dlouhých měsících utahování opasků dobrá zpráva. Analytici ale radost mírní. Do hodnocení se prý zatím nepromítla nedávná intervence České národní banky. „Indikátor úplně nereflektuje dění kolem koruny. Sběr dat končil 18. listopadem, takže spotřebitelé ještě nereflektují negativní náladu po intervencích,“ upozorňuje analytik GE Money Bank Filip Fyrbach. 

Centrální banka měnovým opatřením chtěla povzbudit hlavně exportéry. Spotřebitele ale tento krok moc nepotěšil. Bojí se větších výdajů, které dřív nebo později přinese zdražování běžného zboží. „V tento moment po intervencích lidé vnímají obavu z vyšších cen dovozu i ten negativní mediální obraz kolem intervencí. To na spotřebitelskou důvěru může potencionálně dopadnout negativně. Já doufám, že dopad na spotřebitelskou důvěru, která je stále velmi křehká, bude co nejmenší,“ komentuje to analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. 

Analytik ČSOB Petr Dufek doplňuje: „Jsme přece jenom otevřená ekonomika, náš export je silně dovozně náročný, dokonce v české ekonomice se používá euro třeba i při placení nájmu, takže dopad (intervencí) bude docela smíšený. Naděje, které se upírají na devalvaci české koruny jako na přínos, se, myslím, nenaplní.“

ČNB nakoupila devizy za 200 miliard

Česká národní banka (ČNB) při intervencích do 20. listopadu koupila devizy asi za 200 miliard korun. ČNB se rozhodla přikročit k intervencím 7. listopadu. Koruna pak velmi rychle oslabila, hodnota se dostala na 27 korun za euro. Cílem ČNB bylo prý předejít riziku škodlivé deflace a udržet cenovou stabilitu. „Nadále platí, že jsme rozhodnuti intervenovat v takovém objemu a tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty měnového kurzu a tím k hladkému plnění inflačního cíle v budoucnosti,“ říká guvernér ČNB Miroslav Singer.

Podle odborníků částka 200 miliard korun není zdaleka konečná. V případě potřeby prý centrální banka nebude s dalším nákupem váhat. „To číslo je bezesporu vysoké. Znamená 22procentní nárůst devizových rezerv. To je zatím jen začátek. Musíme očekávat, že čas od času bude centrální banka muset opět intervenovat a devizové rezervy dál porostou,“ myslí si rektor Bankovního institutu Pavel Mertlík.

Stavebnictví se dotýká dna

S propadem se už smířili stavaři, v lepší výsledky snad ani nedoufají. Jejich výdělky se snižují a počty významných státních zakázek už pátým rokem klesají. Samotný index důvěry ve stavebnictví se propadl o čtyři body na minus 52 bodů.