Větší dozor nad kvalitou potravin - zajistí ho speciální instituce?

Praha - V České republice by měl vzniknout nový Úřad pro potraviny se sídlem v Brně. Podle ministra zemědělství v demisi Miroslava Tomana jsou tuzemské potraviny kvalitní a prochází přísnou kontrolou, přesto je potřeba dozor dotáhnout do konce. Na Žofínském fóru doporučil srozumitelné a přesné informace o složení a původu potravin na obalech.

„Máme velmi kvalitní potravinářské výrobky a skvěle fungující dozorové orgány. Pokud si spotřebitel koupí výrobek od českého výrobce, může mít jistotu, že tento výrobek prošel velmi tvrdou kontrolou. Chceme kontrolovat i zahraniční produkty,“ prohlásil Toman na Žofínském fóru.

Novela zákona o potravinách:

  • Povinnost výrobce uvádět podíl hlavní složky výrobku.
  • Povinnost výrobce uvádět přesnou adresu.
  • Vznik Úřadu pro potraviny jako nové instituce.

Údaje musí být srozumitelné a jednoznačné, aby bylo jednoduché pro spotřebitele dohledat výrobce. Při porušení legislativy by pak byl zakázán dovoz výrobků od daného výrobce jednodušeji.

Úřad pro potraviny v „novém kabátě“

Součástí instituce by měla být současná Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Úřad pro potraviny je v současné době pouze jednou ze sekcí ministerstva zemědělství (MZe). „Není to podřízenost Úřadu pro potraviny Státní zemědělské a potravinářské inspekci, je to transformace Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Úřadu pro potraviny do jednoho úřadu,“ potvrdil dnes Toman. Nadále by zůstaly zachovány Státní veterinární správa (SVS) i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Česká veřejnost je vůči potravinám obezřetná. Dost se sice hledí na cenu (což nahrává především polským potravinám), častěji se však vyhledávají i kvalitní potraviny z tuzemska. O skandálech kolem polských potravin se v důsledku jejich velkých dovozů mluví nejčastěji, drtivá většina z nich je však nezávadná, byť třeba méně kvalitní.

Téměř 83 procent zákazníků sahá v obchodech po českých potravinách. Ministerstvo zemědělství se chce nově zasadit o to, aby cesta tuzemských výrobků ke spotřebitelům, byla co nejpřímější. Češi se naučily během jednotlivých sezón nakupovat tuzemské potraviny. Shánějí česká jablka, švestky nebo hrušky. Před Vánocemi se ale poměr tuzemského ovoce a z dovozu úplně otáčí. Citrusy, banány nebo ananas budou v příštích týdnech hrát prim.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Podle potravinářů tuzemské suroviny podléhají lepší kontrole a dostanou se ke spotřebiteli rychleji. Orientaci by mělo zlepšit i značení u vchodu do obchodů - má ukázat, jaké země mají největší podíl na zboží v regálech. Počítá s tím nový zákon o potravinách. Ten mimo jiné zvýší i pokuty za prodej závadných potravin ze 3 milionů až na 10.

„Jestli to pomůže dobré věci, nevím. Pokuta má být rozumná, má být pro sjednání nápravy a nemá tu prodejnu likvidovat,“ říká Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a průmyslu ČR.

Potraviny v Česku a jejich kontrola (zdroj: ČT24)