Návrh rozpočtu není dokonalý, Sobotka se ale chce vyhnout provizoriu

Praha – Vláda v demisi schválila úpravy příjmů a výdajů státního rozpočtu, snížila je téměř o 4,5 miliardy korun. Schodek rozpočtu se nemění a zůstává na 100 miliardách. Předseda ČŠSD Bohuslav Sobotka je přesvědčen o tom, že rozpočet by se mohl stihnout schválit ještě do konce roku. ČR by se tak vyhnula rozpočtovému provizoriu. Sobotka chce o plánech na projednávání rozpočtu zítra informovat v Lánech i prezidenta Zemana.

Sobotka řekl, že návrh rozpočtu, který připravila Rusnokova vláda, sice nepovažuje za dokonalý, ale ČR podle něj může v příštím roce fungovat. Návrh rozpočtu na rok 2014 by se podle něj měl schválit ještě do konce roku. „Já jsem přesvědčen o tom, že je to možné. Pokud se podaří příští týden ustavit rozpočtový výbor a další výbory, tak při rychlém projednávání bychom mohli rozpočet schválit,“ uvedl Sobotka. 

„Pokud by nebylo rozpočtové provizorium, tak je to dobrá zpráva pro ČR a je to i signál určité stability,“ dodal. O svém požadavku hodlá Sobotka ve čtvrtek informovat prezidenta Miloše Zemana, s nímž se setká v Lánech. 

Vláda v demisi dnes schválila novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Ta snížila příjmy i výdaje rozpočtu o 4,4 miliardy korun. Vláda například do novely promítla fakt, že letos stát nezíská plánovaných 7 miliard korun z aukce volných rádiových kmitočtů. Schodek rozpočtu se návrhem nemění a zůstává na 100 miliardách korun.

I podle nově zvoleného šéfa sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) by se dal rozpočet schválit ještě do konce roku: „Občané od nás očekávají, že ustavující schůzi co nejrychleji ukončíme a začneme pracovat na schvalování rozpočtu. Pokud by vše šlo tak, jak má, první čtení by mohlo proběhnout 11. prosince.“ 

Sobotka bude zítra v Lánech prezidenta Zemana informovat nejen o rozpočtu, ale také o dalším průběhu koaličních jednání. Naposledy se s prezidentem setkal před dvěma týdny, kdy jej prezident pověřil jednáním o sestavení vlády. (Více čtěte zde). Večer se pak znovu sejdou týmy sociálních demokratů a hnutí ANO.