Osobní bankrot: pro některé spása, pro jiné příležitost k podvodu?

Ostrava – Osobní bankrot měl původně sloužit jako poslední záchrana pro dlužníky, kteří už nemohou splácet. Úvěrové společnosti ale popsaly České televizi i praktiky, které podle nich umožňují tento právní nástroj zneužívat. Lidé si totiž naberou úvěry a krátce poté požádají o oddlužení – z dluhů tak splatí jen třetinu. Podle poskytovatelů půjček se takové jednání objevuje čím dál častěji.

Institut osobního bankrotu je v české legislativě zakotven už téměř šest let. Za tu dobu prošlo oddlužením na padesát tisíc lidí. Podle společností poskytující nebankovní úvěry v poslední době přibývá bankrotů, které nepůsobí zrovna důvěryhodně.

To je třeba případ důchodkyně, která si v říjnu nabrala úvěry, pak přepsala byt na příbuzné a v listopadu už podala návrh na oddlužení. Nebo učitelky, jež si před Vánoci vzala úvěry u jedenácti poskytovatelů a už na jaře požádala o osobní bankrot. Do třetice lze uvést rodinu, která jedenácti věřitelům dluží přes 1,5 milionu; poslední půjčky si vzala v dubnu a hned následující měsíc upadla do insolvence.

„To je naprosto běžné, že si vezmou půjčky a hned se hlásí do bankrotu, i když nám tady podepíšou, že nemají dluhy,“ řekl ČT pracovník společnosti poskytující nebankovní úvěry.

Osobní bankroty mohou být zneužity, varují poskytovatelé půjček (zdroj: ČT24)

Úvěrové firmy u takového klienta tratí dvě třetiny půjčených peněz. Domoci se svých nároků u soudu přitom není jednoduché. „Je velice těžké prokázat, že jednal s úmyslem vyhlásit na sebe osobní bankrot,“ vysvětluje mluvčí moravskoslezské policie Daniela Vlčková.

Soudce Krajského soudu v Ostravě Petr Budín, který se na problematiku oddlužení specializuje, podobné případy z praxe zná. Jedná se podle něj o jednotky procent ze všech dlužníků. Jak ale říká, zodpovědnost je na straně úvěrových společností, které si mají před poskytnutím půjčky klienta prověřit. „Jestliže někdo nadále půjčuje, je zřejmě jeho podnikání natolik úspěšné, že tento problém nebrání v jeho další činnosti,“ domnívá se Budín.

Osobní bankrot podruhé

Kromě těch, co si naberou velké množství půjček a krátce nato požádají o oddlužení, se v Česku objevují i další případy. Těch, co dlužili, nezvládali splácení, úspěšně prošli pětiletým oddlužením a v krátké době se znovu zadlužili. Žádají tak soud o osobní bankrot už podruhé.

KDO MŮŽE PODAT NÁVRH NA OSOBNÍ BANKROT?

Aby mohl dlužník žádat o oddlužení, musí mít nejméně dva věřitele, u nichž je v prodlení s úhradou svých závazků více než 30 dní. Žádný ze závazků dlužníka zároveň nesmí pocházet z podnikatelské činnosti. Více si o osobním bankrotu přečtěte ZDE.

Nejvíc osobních bankrotů vyhlašují soudy v Moravskoslezském kraji, v posledních měsících se na něj nicméně dotahuje kraj Ústecký. A typickými bankrotáři nejsou ti nejchudší, jak by se možná zdálo. Nejčastěji se oddlužuje nižší střední třída.