Daň z pozemku zdraží novostavby o desítky tisíc

Praha - Nová daň na pozemky prošla sněmovnou. Daň z přidané hodnoty bude muset kupující už od prvního ledna platit i za půdu pod novou stavbou. Nicméně ani před účinností zákona není jasné, jestli bude spadat do nižší nebo vyšší sazby. Podle ministerstva financí bude záležet na tom, kam spadá konkrétní nemovitost. Byty a domy tak zřejmě podraží o desetitisíce.

Praktický příklad:

  • Novostavba
  • Byt 2+KK.
  • Plocha 50 metrů čtverečních
  • Prodejní cena 2,5 milionu korun

Nově zavedené DPH na pozemek pod bytovým domem zvedne jeho cenu novému majiteli o 50 000 korun.

U rodinných domů bude záležet na lokalitě. Třeba kolem hlavního města pozemek tvoří třetinu až polovinu prodejní ceny. I když má novinka platit už od ledna, developeři čekají na konečné stanovisko Generálního finančního ředitelství, které má nejasnosti v novém opatření dovysvětlit.

Jiná situace ale je, když s bytem nebo domem obchodují lidé mezi sebou. „Nedotkne se to soukromých osob, nedotkne se to prodejů a nákupů, které normálně běží nebo běží přes realitní kanceláře,“ říká manažer obchodu realitní společnosti Jindřich Vrtěl.

Daň na pozemky zdraží novostavby o desítky či stovky tisíc (zdroj: ČT24)

Na staré byty nebo převody například družstevních bytů do osobního vlastnictví by ceny nové DPH proto ve většině případů ovlivnit nemělo. „Výjimka, která se aplikuje, je, že po uplynutí pěti let od kolaudace nebo zahájení užívání stavby se vám může stát, že už to budete kupovat bez daně z přidané hodnoty,“ doplnila advokátka Zuzana Picková.

Nově zavedené DPH nezahýbá jenom s cenami nových nemovitostí, podle odborníků zahýbá úplně s celým realitním trhem.