Úvěry u malých bank jsou stejně bezpečné jako u velkých

Praha - Co se týče bezpečnosti spotřebitelských úvěrů, velké banky se od loňska v hodnocení příliš nezlepšily. Nakonec se na ně dotáhly i malé a nově založené banky spolu se „značkovými“ nebankovními společnostmi. Naopak zhoršili se takzvaní predátoři, tedy lichváři. Uvěry u těchto firem jsou pro spotřebitele ještě rizikovější. Závěry vyplývají ze studie Navigátor bezpečného úvěru (NBÚ), který vypracovala Univerzita Karlova společně s poradenskou firmou EEIP.

Česi teď nakupují i vánoční dárky, na které často nemají peníze, a jsou ochotni si kvůli tomu brát úvěr. Právě Navigátor bezpečného úvěru by měl zájemcům poradit, jak se zadlužit a nevystavit se přitom neúnosnému riziku. 

Mezi posuzovanými bankami se letos za vítěznou desetibodovou Raiffeinsenbank nově dostala na druhé místo spolu se Zuno a Oberbank i Air Bank. Značkové nebankovní společnosti Home Credit a Cetelem v žebříčku dosáhly stejných hodnot jako Komerční banka nebo LBBW, a nakonec předstihly například UniCredit Bank. Mezi predátory se však dostala společnost MSC, která byla ještě loni hodnocená jako bezpečná.

„Potvrdil se tak závěr z minulého roku, kdy také byla zřejmá konvergence výsledků značkových nebankovních společností k hodnotám tradičních bank. V loňském roce tedy nešlo o žádnou výjimku, naopak se letos tento trend potvrdil a i do budoucna můžeme čekat na poli bezpečných věřitelů intenzivnější sbližování těch bezpečných značkových nebankovních společností s bankami,“ prohlásil profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Pro další společnosti organizované v České leasingové a finanční asociaci (Cofidis, Profi Credit a Provident) se hodnota navigátoru pohybuje v intervalu 5,80 až 8,20, tedy vysoko nad hranicí oddělující bezpečné věřitele a predátory. „Vzhledem k tomu, že do rozmezí 8,80 bodu až 10 bodů se dostalo 15 firem, můžeme s určitostí říci, že kvalita nabídky spotřebitelských úvěrů z hlediska bezpečnosti se posouvá výrazně nahoru. Přestože Navigátor počítá s tím, že nad pět bodů jde o tzv. bezpečného poskytovatele, nejlepší firmy jsou schopny srovnat se do bodového odstupu 2,2 bodu, což laťku kvality zvyšuje,“ doplnil Mejstřík.

Hodnota Navigátoru 2013 u úvěrových predátorů dosáhla průměrné hodnoty 0,46, což je zhoršení proti 0,67 v roce 2012. „Opět se ukázalo, že čím větší je vzorek zkoumaných predátorů, tím jsou méně transparentní, a tudíž pro potenciálního klienta i více rizikoví,“ vysvětlil autor studie Petr Teplý. Objem úvěrů poskytnutých těmito neférovými věřiteli odhaduje minimálně na 100 miliard.

Lichváři se nebojí ani přísnějších zákonů

Jenže výsledek u predátorů je podle něj o to překvapivější, že rok 2013 byl první, kdy začala platit nová legislativa. Díky ní se předpokládalo snížení aktivity predátorů, respektive omezení jejich vlivu na spotřebitele. „Bohužel se ukázalo, že lichváři jsou schopni současnou legislativu i nadále obcházet, hledají sofistikovanější metody. A kvůli tomu jsou vlastně pro spotřebitele nebezpečnější, protože jejich metody již nelze jednoduše odhalit,“ dodal Teplý.