Veteráni - výhodná investice s vášní

Washington - Pokud vás investice do dluhopisů nebo akcií už trochu nudí, server CNN radí zaručený způsob, jak zbohatnout a zároveň naplnit srdce vzrušením a radostí. Vyplatí se prý investovat do automobilových veteránů.

Jen letos povyskočily ceny veteránů o 39 procent, za posledních deset let se pak podle společnosti Knight Frank jejich cena průměrně zvedla o 430 procent. Pro srovnání – ceny zlata za stejné období narostly o 273 procent. „Poptávka po veteránech narůstá. Spolu se šperky a asijským umění patří k třem nejžádanějším sběratelským artiklům,“ potvrzuje mluvčí aukční síně Bonhams. 

A že jdou stará auta na dračku, potvrzují i poslední aukce ve světě. Minulý týden se v New Yorku vydražilo Ferrari z roku 1964 za skoro 14,5 milionu dolarů. A to je dvakrát víc, než se kdy stejný model prodal. Aukční síň Sotheby´s za pouhé dvě hodiny rozprodala celkem 31 klasických veteránů, a to za 63 milionů dolarů. Včera se pak za půl milionu dolarů vydražilo auto bývalého člena skupiny Beatles Ringo Starra. 

Letos v červenci se prodal Mercedes-Benz z roku 1954 za 29,6 milionu dolarů. Je to vůbec nejvyšší cena, za jakou se kdy auto na veřejné aukci prodalo.

Cadillac z roku 1941, který patřil vévodovi a vévodkyni z Windsoru
Zdroj: ISIFA/EPA/Michael Furman

Dietrich Hatlapa, zakladatel Společnosti historických automobilů, tedy nezávislého investičního domu specializujícího se právě na veterány, přesvědčuje, že taková investice se v době krize vyplatí: „Lidé v posledních deseti letech spíše tíhnou k hmotnému majetku. Klasická auta jsou zábavná, můžete v nich jezdit, je to určitý životní styl. Je to také dobrá cesta, jak předat bohatství z jedné generace na druhou.“ 

Odborníci ovšem předpovídají, že ceny veteránů v následujících letech už tak rychle nahoru nepůjdou. A Dietrich Hatlapa navíc upozorňuje, že pro investici do starých aut se musí člověk nadchnout, není to totiž zrovna nejlevnější. Kupec musí na počátku investovat poměrně vysoký kapitál a něco pak stojí i samotná údržba. „Největší zisk z veterána má člověk z toho, že vlastní něco, z čeho má radost.“