Více mléka a ryb, méně zeleniny aneb Jídelníček loňského roku

Praha - Češi loni do svého jídelníčku častěji zařazovali mléčné výrobky, sýry a ryby, jak vyplynulo z šetření Českého statistického úřadu. Více než v předchozích letech jedli také čokoládu nebo těstoviny, naopak méně kupovali chleba, hovězí maso, ovoce a zeleninu či brambory. Vedle toho se častěji přikláněli k nákupu alkoholu, zejména piva a vína. Spotřeba potravin v roce 2012 však celkově poklesla. Ovlivnily ji vyšší ceny, nižší tuzemská produkce masa, ovoce a zeleniny, ale také nižší dovozy některých potravin.

Zdeněk Kobes z odboru statistiky zemědělství ČSÚ:

„Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i cestovní ruch, počet cizinců v naší populaci, zdravotní osvěta, masivní reklama a dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu.“

Pečiva Češi za loňský rok jedli méně, například spotřeba chleba v Česku klesá dlouhodoběji. Oproti roku 2011 se ho spotřebovalo přibližně o jeden kilogram na osobu méně, výrazně se ale snížila i spotřeba trvanlivého pečiva, mouky, pšeničného pečiva nebo vajec. Více lidé jedli naopak těstovin, rostla spotřeba mléka, sýrů, jogurtů a dalších mléčných výrobků.

Jogurt
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Méně hovězího a více ryb

Co se týká masa, na talířích českých domácností se nejčastěji objevuje vepřové. V roce 2012 dosáhla jeho spotřeba více než 50 procent celkové spotřeby masa. Celkově však Češi masa jedí méně. Loni se meziročně snížila spotřeba masa o více než jeden kilogram na osobu. Nejvíce klesla spotřeba hovězího masa, zvýšila se oproti tomu spotřeba masa drůbežího, které je druhým nejčastěji konzumovaným a tvoří asi třetinu celkové spotřeby masa. Lidé v roce 2012 jedli také o něco více ryb. Ke zvýšení došlo především díky vyšším dovozům rybího filé.

Alkoholu si Češi loni dopřávali více

Celková spotřeba alkoholu loni vzrostla o více než 6 litrů na osobu za rok (celkem 175 litrů osoba/rok). Nejvíce Češi pili pivo (celkem 149 litrů osoba/rok), vzrostla ale i spotřeba vína (20 litrů na osobu/rok). Naopak poklesla konzumace lihovin, ale i nealkoholických nápojů, přičemž třetinu z nich tvoří limonády. Pozitivním trendem je podle ČSÚ pokles spotřeby cukru o více než 4 kilogramy na osobu a rok, zato ale vzrostla spotřeba čokolády a cukrovinek.

Alkohol
Zdroj: Hemera/ISIFA/Thinkstock

Výrazně poklesla ale také spotřeba ovoce a zeleniny. Poznamenána byla nižší tuzemskou produkcí i nižšími dovozy. Ovoce se v roce 2012 v Česku zkonzumovalo o téměř pět kilogramů na osobu méně. Nejvíc klesla spotřeba jablek a broskví. Výrazný byl i pokles spotřeby zeleniny, více než o 7,5 kilogramu. Méně lidé jedli také cibule, rajčat, salátových okurek a zelí, více naopak česneku a špenátu nebo luštěnin.

TK ke spotřebě potravin v Česku za rok 2012 (zdroj: ČT24)