Indie se probouzí z ekonomického zázraku

Dillí - Za posledních deset let se sice chudoby v Indii zbavily desítky milionů lidí, nová střední třída si ale rychle zvykla na pohodlný život. A výjimečná společenská proměna se zadrhává, hlavně kvůli rostoucím cenám. V Indii natáčel zahraniční redaktor ČT Jakub Nettl.

Reportáž Jakuba Nettla o indické střední třídě (zdroj: ČT24)

Indie se ještě před pár lety považovala za novou ekonomickou mocnost Asie, která bude brzy konkurovat Číně. Loni se ale druhá nejlidnatější země světa dostala do výrazného útlumu a růst ekonomiky se do konce letošního března zpomalil na pět procent, nejméně za poslední desetiletí. A letos by na tom měla být Indie dokonce ještě hůř.

Indická ekonomika ve třetím kalendářním čtvrtletí mírně zrychlila meziroční růst na 4,8 procenta ze 4,4 procenta v předešlém kvartálu. Růst třetí největší asijské ekonomiky i tak ale zůstává už čtvrté čtvrtletí po sobě pod 5 procenty. Vláda přitom upozorňuje, že pokud se má vypořádávat s chudobou a vytvářet pracovní místa, je potřebný dvojnásobný růst. Zemi trápí vysoká inflace, ta brzdí podnikatelské investice a nežene lidi ani do nakupování.

Rozdíly mezi bohatými a chudými v Indii se zvětšují. Abilaš pochází z chudých poměrů, teď ale dokončuje vysokou školu v Dillí. Zatím bydlí skromně na univerzitní koleji. Už ale přičichl k pohodlnému životu. Pracuje pro senátora a míří výš. Chce auto a vlastní byt nebo dům. 

Řadí se k dvousetmilionové indické střední třídě, která se za posledních deset let skoro zdvojnásobila. Její příslušníci se stěhují do bezpečnějších čtvrtí a prostornějších bytů. Často se snaží rychle zapomenout, z jakých poměrů pocházejí. I na ně ale doléhá silné zdražování. 

Zbavit se bídy je proto stále těžší, 41 procent Indů i tak zůstává podle posledního průzkumu optimisty. Věří, že za dvacet let bude Indie nejsilnější světovou ekonomikou.