Firma zachraňuje žáby a ještě na tom vydělává

Quito - Nelegální obchod s obojživelníky a pytláctví trápí Jižní Ameriku dlouhé roky. S problémem se rozhodla bojovat jedna ekvádorská firma. Pomáhá nejohroženějším druhům a brání jejich prodeji na černém trhu. A ještě na tom vydělává.

V Ekvádoru žije přes 170 druhů žab. Jejich životní prostor se ale neustále zmenšuje. Hlavně kvůli nelegálnímu obchodu. Na pomoc živočichům před třemi lety proto přišla firma Wikiri. „V Jižní Americe jsme vůbec první, kdo s něčím takovým přišel. Naše organizace se zaměřuje na shromažďování a rozmnožování nejohroženějších druhů žab,“ popisuje ředitelka Lola Guarderasová. 

Záchrana žab navíc pro Wikiri představuje vítaný zdroj příjmů. Aniž by zvíře zabili, jsou schopni z jeho pokožky izolovat látky důležité pro farmaceutický průmysl. „Žáby tím nijak neohrožujeme a je tam doslova arzenál účinných látek. Už první předběžné testy napověděly, že by mohly pomáhat proti rakovině nebo Alzheimerově chorobě. Záchrana ohrožených druhů tak může mít obrovský význam pro lidi,“ říká Luis Coloma z firmy Wikiri. 

Zisky z prodeje se pak používají na další výzkum a podporu celého záchranného programu. Akce je tak perspektivní nejen pro obojživelníky, ale také pro vývoj důležitých léčiv.