Za podvody půjde obchodník z Goldman Sachs do vězení, bance zaplatí škodu

New York – K devíti měsícům vězení a k zaplacení odškodného 118 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun) odsoudil newyorský soud bývalého obchodníka banky Goldman Sachs Matthewa Taylora. Svého zaměstnavatele Taylor podle soudu podváděl, když překračoval obchodní limity a v roce 2007 prováděl nepovolené transakce v celkovém objemu 8,3 miliardy dolarů.

Matthew Taylor se vyšetřovatelům sám přihlásil před osmi měsíci a k podvodům se přiznal. Goldman Sachs po něm chce nahradit škodu, již měl způsobit, banka ji vyčíslila na 118 milionů dolarů. Soud nárok banky uznal, do vězení však Taylora poslal na kratší dobu, než žádala žaloba.

Podle soudce Williama Pauleyho totiž část viny nese i samotná banka a stát, které nedokázaly Taylora včas zastavit. Soudce míní, že Goldman Sachs chyboval, když Taylora vyhodil, aniž by na jeho chování upozornil, a bez okolků nechal jinou banku, aby jej zaměstnala. U státu zase spatřil Pauley problém v tom, jak dlouho mu trvalo dostat Taylora k soudu. Případ je podle Pauleyho „obrazem všeho, co je špatně ve Wall Streetu a v kontrolách, které mají ochraňovat veřejnost“.

Podle žaloby Taylor lhal dozorčím orgánům a vymýšlel si obchody, aby zakryl své transakce s termínovými kontrakty, které sázejí na vývoj indexu Standard & Poor's 500. Taylor tvrdil, že tak chtěl zvýšit zisk. Pomohl by tak své kariéře – zlepšil by si reputaci a získal vyšší odměny.

Banka Goldman Sachs musela loni zaplatit 1,5 milionu dolarů za urovnání obvinění, že Taylora dostatečně nekontrolovala. Taylor po odchodu z Goldman Sachs pracoval u banky Morgan Stanley, ze které loni odešel.