Americká vláda prodala poslední akcie GM

Washington – Americká vláda ukončila finanční pomoc automobilce General Motors (GM). Odprodala poslední část akcií, kterou držela. Obamova administrativa společnost v letech 2008 a 2009 podpořila 50 miliardami dolarů. Na záchraně největší automobilky v zemi prodělala vláda 10,5 miliardy dolarů. Přeměna General Motors v nový podnik ale zachránila tohoto klíčového hráče na automobilovém trhu.

Automobilka General Motors po generace platila za ikonu úspěšnosti amerického průmyslu. Jenže pak přišla světová krize, která dolehla i na tento mocný symbol. Kvůli krizi v roce 2009 požádala automobilka General Motors o ochranu před věřiteli. Americká vláda tehdy přispěchala na pomoc, daňové poplatníky přišla restrukturalizace podniku na 49,5 miliardy dolarů. Stát za to získal ve firmě 60,8 procenta akcií. „Řízený krach General Motors byl největším bankrotem v americké historii,“ poznamenal zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

Vláda USA postupně získané akcie prodávala. Inkasovala za to 39 miliard. Na restrukturalizaci firmy tedy Spojené státy sice prodělaly, podle ministra financí Jacka Lewa ale navzdory tomu byla pomoc velmi prospěšná. Tvrdí, že se tak podařil odvrátit krach automobilového průmyslu. Díky státní pomoci se firma vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze. Po dlouhých letech by tak mohlo GM taky brzy vyplácet dividendy. 

Ministr financí Jack Lew: „Posledním prodejem akcií GM se uzavřela důležitá kapitola v naší národní historii.“ 

Dan Akerson, generální ředitel GM: „Vždy budeme vděční za to, že jsme dostali druhou šanci.“

Sídlo General Motors
Zdroj: AP/Paul Sancya/ČTK

Se záchranou automobilového průmyslu začal v roce 2008 po vypuknutí krize už bývalý americký prezident George Bush. Jeho nástupce Barack Obama pak v záchranném plánu pokračoval. Vláda tehdy převzala kontrolu nad automobilkami GM a Chrysler. Stát do firem napumpoval stovky milionu dolarů. Podle odborníků se to ale vyplatilo. Zachránilo se tak prý 1,5 milionu pracovních míst a ušetřilo se přes 105 miliard dolarů na sociálních dávkách pro lidi, kteří by kvůli krachu automobilek přišli o práci. 

Zatímco GM a Chrysler se mohly spolehnout na finanční pomoc vlády, třetí velká americká automobilka Ford musela krizi přežít bez přímé podpory státu. Barack Obama kvůli tomu čelil kritice, jeho republikánský rival v prezidentských volbách Mitt Romney upozorňoval na to, že stát měl pomoci všem.

Barack Obama:

„Když to vypadalo s naším věhlasným průmyslem špatně, vsadili jsme na vynalézavost a odolnost hrdých a těžce pracujících žen a mužů, díky kterým je naše země tak silná.“

V čele GM poprvé žena

Ve společnosti General Motors se zároveň mění vedení. Generálního ředitele Daniela Akersona nahradí dosavadní viceprezidentka Mary Barraová. Bude to vůbec první žena v této funkci. Barraová měla dosud na starosti vývoj a kvalitu vozů GM v celém světě a je rovněž odpovědná za firemní nákupy. Předtím ve společnosti vedla personální oddělení.