Evropské dotace už pomohly vytvořit přes 21 tisíc pracovních míst

Praha – Česko může během příštích dvou let vyčerpat z evropských fondů ještě 468 miliard korun. Tato suma ale zároveň znamená, že po sedmi letech Češi nedosáhli na víc než polovinu přidělených peněz. Hlavně kvůli velkému počtu zdejších programů a nízké kvalitě projektů. Nejlépe se čerpání dotací z Bruselu daří firmám a podnikatelům, kteří už mají ve svém operačním programu přiděleno více než 80 procent peněz. Podle ministerstva průmyslu a obchodu pomohly tyto prostředky zaměstnat přes 21 tisíc lidí.

Jen letos bylo tuzemským firmám vyplaceno z operačního programu Podnikání a inovace přes 13 miliard korun. Zmíněný program patří v Česku k těm úspěšnějším – z celkových 100 miliard korun už mají podnikatelé schváleno 83 miliard a více než polovinu (54 miliard) už mají na účtech. Nejvyšší podíl vyplacených peněz plyne do Moravskoslezského kraje a na jižní Moravu.

Zatímco evropské peníze na podporu konkurenceschopnosti podniků se daří čerpat relativně rychle, nejpomaleji naopak plynou prostředky na životní prostředí nebo vzdělávání. Na nedostatky ve využití dotací upozorňoval v létě i Nejvyšší kontrolní úřad. "Jsme v tom problému až po uši. A to, co neuděláme do konce roku, zůstane v Bruselu," prohlásil tehdy prezident úřadu Miloslav Kala (více čtěte zde).

„Jsme rádi, že jsme mohli podpořit velké množství firem, zvýšit jejich konkurenční výhodu na trhu, rozvíjet zaměstnanost a podporovat strukturálně postižené regiony,“ komentoval aktuální čísla ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala.

Podpořené projekty podle úřadu vytvořily přes 21 tisíc nových pracovních míst a pomohly uvést na trh 2 580 nových nebo inovovaných produktů. Více než dvě třetiny podpory navíc připadly na projekty malých a středních podniků.

Názorným příkladem je třeba výrobce průmyslových svítidel VYRTYCH. Po dvou dekádách existence zaměstnává rodinná firma 130 lidí – téměř čtvrtinu z nich nabrala díky úspěšnému čerpání z evropských fondů. Podnik si za dotace pořídil nové výzkumné centrum a vývoj výrobků tak zkrátil o několik měsíců. „Pomohlo nám to proniknout na vývozní trhy, hlavně arabské nebo do bývalého SSSR,“ říká předseda představenstva Jakub Vyrtych.

Česko se v mezinárodním srovnání propadá

Hlavním cílem programu Podnikání a inovace je zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy. Pro rozpočtové období 2014 až 2020 připravuje ministerstvo průmyslu nový operační program s mírně pozměněným názvem Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Poslední vládní strategie zvyšování konkurenceschopnosti počítá s tím, že do roku 2020 se Česko dostane do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa podle Globálního indexu konkurenceschopnosti. Zda se to podaří, je ale ve hvězdách – letos si totiž ČR pohoršila na 46. místo, v roce 2012 byla na 39. pozici (více zde). Podle Světového ekonomického fóra, které žebříček sestavuje, je na vině špatné fungování státu a úřadů.

Čerpání evropských dotací tématem Událostí (zdroj: ČT24)