Chytrá taška se na letišti neztratí

Paříž - Francouzský výrobce letadel Airbus přišel s novým receptem, jak najít ztracená zavazadla. V rušném předvánočním období testuje systém sledování kufrů, který prý dokáže zabránit tomu, aby se odbavené zavazadlo zatoulalo.

Chytrá taška se neztratí (zdroj: ČT24)

Podle Airbusu se každou hodinu ve světě ztratí na 3 000 zavazadel. Ročně je to 26 milionů zatoulaných kufrů. Takzvanou chytrou tašku už ale nikdo na letišti neztratí, majitel totiž její polohu sleduje v mobilu. 

„Nová technologie usnadní cestu tisícovkám pasažérů. Pomocí ní budou mít lepší přehled o zavazadlech letečtí přepravci i sami cestující,“ představuje nový produkt manažer inovací Airbusu Jan Reh. 

Technologie Bag2go používá SIM kartu se senzorem. Na tašce nebo kufru vypadá jako čárový kód. Majitel zavazadla pak vloží údaje o letu do svého mobilu, který je elektronicky přenese do SIM karty v kufru. Pokud zavazadlo skončí ve špatném letadle, kufr to sám oznámí aerolinkám i svému majiteli. 

Jan Reh, manažer inovací:

„Snažili jsme se najít jednoduše ovladatelné řešení. Klasický štítek na kufry bude brzy minulostí. Nahradí ho elektronický displej, který ukáže, kam zavazadlo letí, a zároveň umí komunikovat s chytrými telefony.“

„Nepřišli jsme s ničím novým, jen jsme vylepšili už stávající technologii pro sledování a zjednodušili její obsluhu. Samotná letiště nepotřebují investovat do žádných dalších úprav,“ říká k tomu navíc Torsten Chudobba ze společnosti T-Systems. Nový systém tak aerolinkám ušetří miliardy na hledání ztracených zavazadel a taky za náhradu škod.