Silnější korunu ještě minimálně rok nečekejme

Praha - Úrokové sazby zůstanou na historickém minimu a koruna by neměla nijak výrazně posilovat, rozhodla bankovní rada České národní banky. Kurz tak bude i nadále držet poblíž hranice 27 korun za euro, a to přinejmenším do počátku roku 2015, jak potvrdil guvernér ČNB Miroslav Singer.

Česká ekonomika není stále v takové kondici, v jaké by měla být. V posledním čtvrtletí propadla o 1,6 procenta a v příštím roce ji čeká jen křehký růst. Centrální banka proto ponechá opatření pro její oživení. Úroková sazba tak zůstane stále na úrovni 0,05 procenta.

Marek Dřímal, ekonom Komerční banky

„Česká ekonomika je pořád ve stavu, který odpovídá potřebě uvolněných měnových podmínek. Tím pádem drží ČNB sazby kolem nuly, aby ekonomiku stimulovala. Do záporu však sazby klesnout nemůžou, protože by to způsobilo problémy při výběru různých pokut.“

Nezmění se ani kurz koruny vůči euru. Bankovní rada ho bude dále udržovat kolem hranice 27 korun za euro. A pokud koruna posílí, centrální banka ji opět uměle oslabí. „Oslabení koruny se postupně promítá do ekonomiky a je to vidět v několika směrech. Možná si leckdo všiml, že za poslední týden zdražily pohonné hmoty. Další zdražování pak přijde v novém roce,“ předpokládá hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Poženou intervence ekonomiku k lepším výsledkům?

K oslabení koruny přistoupila Národní banka na začátku listopadu. Podle guvernéra by intervence měly pomoci k rychlejšímu růstu ekonomiky příští rok a zvýšit HDP zhruba o 60 až 70 miliard korun. Rovněž by měly napomoci k vytvoření zhruba 35 tisíc pracovních míst. 

Současný kurz k euru potrvá podle Singera minimálně až do začátku roku 2015. „Jinými slovy ten závazek je dlouhodobý a platí, dokud bude trvat riziko podstřelování inflačního cíle na úrovni dvou procent,“ dodal Singer.

Analytici nečekají žádnou změnu měnové politiky v zásadě po celý rok 2014. Centrální bankéři podle nich nebudou hýbat se sazbami, ale ani nijak zasahovat do začátkem listopadu zahájených devizových intervencí. Podle ekonomů tak stačí centrálním bankéřům jen hlídat kurz koruny, aby se držel poblíž 27 Kč/EUR. 

Oslabení koruny a zdražení bylo přitom také tématem pořadu Máte slovo, na který se můžete podívat ZDE.