Fronty na katastrech - lidé se bojí nového občanského zákoníku

Praha - Lidé vzali před koncem roku katastry nemovitostí útokem. Obávají se zřejmě nového občanského zákoníku, který začne platit 1. ledna. Nové předpisy počítají třeba s prodloužením doby vyřízení vkladu na katastru. Úřady kvůli náporu sice prodlužují otevírací hodiny, i tak se ale lidé musí obrnit trpělivostí a počkat si ve frontách.

Jen v Praze musí úředníci denně řešit až čtyřikrát více žádostí o změny. „Přestože za prosinec ještě nemáme oficiální data, mohu potvrdit, že například v Praze evidujeme v těchto dnech trojnásobek až čtyřnásobek lidí, kteří chtějí podat nějaké změny,“ potvrzuje předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) Karel Večeře. 

Úřad nasadil do práce více zaměstnanců. Pořadové lístky si mohou lidé vyzvednout až do konce otevírací doby. Úředníci pak pracují, dokud všechny žádosti nevyřídí, tvrdí Večeře. Velké fronty jsou i v Brně. Čekací lhůta je tady i několikahodinová. Nápor přitom nejspíš vydrží až do konce roku.   

Podle Jakuba Hrbáče z realitní společnosti Re/Max Plus mohou za dlouhé fronty na katastrech nemovitostí obavy z nového občanského zákoníku. Ten od ledna zavádí zásadní změnu, že pozemek i stavba, která na něm stojí, musí mít stejného majitele (více čtěte ZDE). „Každý převod nemovitosti bude zatížen DPH i za pozemek, který se dřív touto daní nezatěžoval. Pokud lidé uvažují o převodu nemovitostí, je výhodné teď převést pozemek bez poplatků,“ vysvětluje Tomislav Šimeček, předseda sdružení majitelů nemovitostí. 

Zákoník ale přináší i další změny. „Kromě prodloužení doby vyřízení vkladu na katastru se také zvýší poplatek za tyto služby. Řada lidí se tak snaží využít možnosti podání žádosti o změnu v katastru nebo vyřízení dalších restů za stávajících podmínek. Rozhodující totiž není datum vyřízení žádosti, ale datum jejího podání,“ poznamenal Hrbáč. 

Rozhovor s Tomislavem Šimečkem (zdroj: ČT24)