Pozor na nekvalitní sekt. Jak vybrat ten správný?

Praha - Některá zahraniční šumivá vína prodávaná v Česku nevyhovují testům Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Až polovina z 22 odebraných vzorků nesplňuje požadavky. Přečtěte si rady, jak poznat kvalitní sekt.

Polovina z 22 odebraných vzorků zahraničních šumivých vín při laboratorních testech Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevyhověla. Prohřešků bylo celkem 18. Některá vína byla zoxidovaná a kvůli tomu i nepříjemně voněla a chutnala. V dalších vzorcích se zase prokázalo nežádoucí mléčné kvašení. Ve dvou vínech bylo moc kyseliny citrónové, jiná zase neměla správnou etiketu. Inspektoři našli ale i takovou láhev, která byla příliš natlakovaná. 

Seznam nevyhovujících vín najdete ZDE

Jak ale poznat kvalitní šumivé víno? 

Už v obchodě byste se měli pořádně podívat na etiketu a zjistit, jestli jde skutečně o šumivé víno, nebo jen o víno perlivé či sycené oxidem uhličitým. Pokud etiketa tvrdí, že víno kvasilo v láhvi, a sekt stojí pod 100 korun, buďte obezřetní, neboť tato tradiční metoda výroby je technologicky náročná a tak nízká cena je kvůli vysokým výrobním nákladům prakticky vyloučená. 

Důležitým ukazatelem kvality šumivého vína jsou bublinky neboli perlení. Pokud vydrží sekt dlouho perlit, je to známka, že víno v láhvi trpělivě zrálo několik let. 

  • Jak správě sekt otevřít a nalít? Přečtěte si ZDE.   

Šampaňské, nebo sekt?

Názvem sekt se dá označit jakékoli šumivé víno vyrobené klasickou metodou druhotného kvašení v láhvích nebo ve velkých tancích. Šumivé víno musí mít v láhvi tlak nad 3,5 atmosféry. Označení sekt je převzato z Německa a občas se zaměňuje s názvem šampaňské víno, kterým se ale mohou honosit pouze vína z oblasti francouzské oblasti Champagne. 

Sekty jsou oproti pravému šampaňskému podstatně levnější. Zatímco láhev sektu se dá pořídit přibližně za 150 korun, cena šampaňského se pohybuje od 1 000 korun výš. Cena je mimo jiné dána také tím, že oproti sektům, které se vyrábějí ve velkých tancích, šampaňské kvasí přímo v jednotlivých láhvích a v průběhu výrobního procesu víno neopustí konkrétní láhev, i proto je každá z nich naprostý originál.