Nákupy na poslední chvíli: Ježíšek z internetu nebo od benzinky

Praha - Obchodníci během posledního adventního víkendu vydělají tradičně nejvíc z celého roku a ani letos je zákazníci nezklamali. Čísla za poslední adventní víkend a samotnou zlatou neděli právě sčítají, podle prvních odhadů budou o něco lepší než loni. Kupoval se hlavně alkohol, potraviny, kosmetika a drobná elektronika, například tablety. Ale někteří řeší ježíška z pohodlí domova: a tak se pod stromečkem může objevit například jen voucher vytištěný z internetu. A výjimkou není ani to, že pro dárky se lidé zastaví třeba i na čerpací stanici.

A jak vypadá shánění dárků? Lidé kromě nakupování přímo v obchodních centrech hledají dárečky pro své nejbližší například jen pár minut - v e-shopech. Nákupy se tak obejdou bez front: od října si on-line něco objednalo 82 procent všech lidí, kterým běží internet. Stálo je to 18,5 miliardy korun, a to je nárůst o 15 procent.  

Opozdilci tak pod stromeček místo skutečného dárku nadělí jen poukaz vytištěný z internetu. A ti, kteří nestihnou koupit dárek na poslední chvíli, míří na čerpací stanice. Nejvíce pak jdou na odbyt dálniční známky nebo modely autíček a výjimkou nejsou ani poukazy na tankování.

  • „Za posledních 14 dní před Vánoci utratili zákazníci na internetových obchodech víc jak 5 miliard korun. Nejsilnějším dnem bylo pondělí 16. prosince, kdy ty tržby dosahovaly skoro 700 milionů za jediný den,“ upřesnil ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

„Jasným vítězem je internetový obchod, trží ze svých cenových výhod i z toho, že se nakupující nechtějí mačkat v přeplněných nákupních centrech,“ řekl k výsledkům e-shopů Drtina. Na internetu podle něj lidé stále nakupují především elektroniku, rozsah sortimentu ale rok od roku roste.

Kamenné obchody jsou ale plné ještě dnes, podle průzkumu si načas dávají hlavně muži, na poslední chvíli nechají část dárků až dvě třetiny z nich. Ti, kteří doma mají ještě prázdné ledničky, si ale nemusí zoufat, některé supermarkety otevřou ještě zítra. A otevírací dobu budou mít většinou až do druhé hodiny odpolední. Téměř všude ale pak platí, že 25. dveře zůstanou zavřené. Prodavači si ale od práce moc neodpočinou ani po Vánocích, už 27. prosince totiž většina obchodů spustí povánoční a sezonní výprodeje. V některých dokonce běží už teď. 

Na Štědrý den bude otevřena téměř polovina restaurací

Na Štědrý den bude mít otevřeno téměř polovina restaurací (44 procent), což je výrazně víc než v minulých letech. „Za posledních pět let, kdy sledujeme české restaurace, je jich na Štědrý den otevřeno stále více,“ uvedl ředitel Lunchtime Igor Třeslín. Část restaurací provozní dobu zkrátí a zavře mezi 15. a 16. hodinou, jiné naopak pro hosty otevřou teprve večer. Další den, 25. prosince, bude mít otevřeno ještě o pět procent podniků více. Některé podniky mají večerní program, lidé tam jdou po večeři, kterou měli doma. „Jsou i restaurace, kde si dáte štědrovečerní menu,“ dodal. Na Nový rok bude mít podle Lunchtime letos otevřeno 64 procent restaurací.

Luxusní štědrovečerní menu:

Grilované Svatojakubské mušle, kachní játra s fíkem a portským či krémová rybí polévka

Ještě před dvaceti lety trávili Češi Vánoce hlavně doma, a pokud odjížděli, tak nejčastěji do Krkonoš, na Šumavu nebo do Beskyd. Teď je situace jiná: Štědrý večer odlétají slavit i do zahraničí. „Největší zájem je o Kapverdy, Mexiko a Maledivy. Zájezdy s odletem těsně před Vánocemi jsou už vyprodané,“ tvrdí Tomáš Brejcha z cestovní kanceláře Čedok.