80procentní daň na elektronické cigarety? Italská vláda je pro

Řím – Výrobci elektronických cigaret v Itálii se bouří. Tamní vláda chce totiž od ledna zatížit tržby z jejich prodeje 80procentní daní. Tyhle náhražky jsou totiž mezi kuřáky velmi populární a stát kvůli nim vybere podstatně méně na dani z tabáku.

Na elektronické cigarety přesedlal v Itálii už víc než milion kuřáků. Podle odborníků k tomu přispívá mimo jiné široké spektrum příchutí a fakt, že elektronické cigarety nesmrdí. Jeden z největších výrobců e-cigaret a náplní do nich – Smooke – prodal loni zboží za 11 milionů eur. Tabákovým firmám ale naproti tomu prodeje klesly téměř o desetinu. Stát tak vybral na dani o 1 miliardu eur míň. Od ledna si chce proto vláda z příjmů výrobců elektronických cigaret ukrojit 80procentní daň, což by mělo vykompenzovat současné ztráty.    

„Ten zákon je neprůkazný a nemohou ho zavést. A pokud by přece jen našla vláda nějaký způsob, jak jej prosadit, zruší tím tisíce pracovních míst v zemi,“ domnívá se ředitel společnosti Smooke Filippo Riccio.

Ve své turínské továrně zaměstnává Smooke na 400 lidí. Další stovky Italů našly práci v některé z 250 franšízových prodejen.

80procentní daň na elektronické cigarety? Italská vláda je pro (zdroj: ČT24)