Britské firmy vrací výrobu zpátky domů. V Asii je pro ně draho

Londýn – Britské podniky se znovu stěhují na ostrovy. Řada firem, které v posledních letech přesouvaly výrobu hlavně do asijských zemí, teď obnovuje provoz doma. Důvod je jednoduchý – Asie už není tak levná jako před deseti lety a firmám se výroba na druhé straně světa nevyplácí. Zvlášť pokud chtějí sázet na kvalitu. Britští ekonomové odhadují, že v příštím roce bude tento trend dál pokračovat.

Britské firmy se stěhují domů ... kvůli nákladům (zdroj: ČT24)

Nové haly, nové stroje a stará dobrá Anglie. Výrobce autodílů RDM se po osmi letech strávených v Číně rozhodl vrátit, a to ze stejných důvodů, kvůli kterým tenkrát volil odchod. „Cena práce v Číně roste a náklady na dopravu zrovna tak. Za poslední dva až tři roky to šlo nahoru o sto procent,“ říká marketingový a obchodní ředitel Miles Garner.

Rychlejší produkci s nižšími náklady firmě nyní umožní nová hala ve městě Coventry. Podnik si místo nevybral náhodou – právě tady byl kdysi středobod automobilového průmyslu, sídlil zde Jaguar, Rover či značka Triumph.

Podle vládních údajů se v posledním roce k návratu rozhodla jedna ze sedmi firem, které v minulosti přesunuly výrobu do zahraničí. Týká se to hlavně podniků, jež u svých výrobků preferují vyšší kvalitu. Dalšími vítanými navrátilci jsou třeba technologická firma Raspberry nebo slavný výrobce dětských vláčků Hornby.

„Svět se hodně mění. Firmy prostě počítají všechny výhody a nevýhody, které jim odchod přinesl. Cena je jedna věc, další jsou natahování dodávek nebo problémy s řízením podniku. Vede to k tomu, že hlavně menší firmy se zase vracejí domů a vyrábějí tady,“ vysvětluje Steven Barr z vládní agentury pro podporu průmyslu.

Dvě třetiny firem, které se vrátily, přiznávají, že změnu na svých provozních číslech pocítily velmi výrazně. Přesun si navíc pochvalují i odborníci na marketing – značka „vyrobeno v Británii“ teď znovu posiluje, a tím pomáhá i výrobkům, které se touto značkou pyšní.