Letos se změní obaly potravin: písmena budou větší, text přehlednější

Praha – Evropská unie nařídila výrobcům potravin změnit podobu obalů svých produktů. Nová pravidla vstoupí v platnost už letos – zákazníci by se tak měli dočkat čitelnějšího textu a přesnějších informací o složení. Čeští potravináři už začali nové etikety tisknout.

Ti, kteří si chtějí z obalu přečíst podrobné informace o složení výrobku, často naráží na malé a špatně viditelné písmo. Na nových obalech by však měli najít text větší, výraznější a přehledněji uspořádaný. Kromě písmen v minimální velikosti 1,2 milimetru musí výrobci na etiketě zvýraznit třeba alergeny nebo datum trvanlivosti (resp. použitelnosti).

Na některé typy výrobků se ale větší text nevejde. Firmy proto vymýšlí úplně nové obaly, což jim zvýší náklady o statisíce. „Nařízení bohužel nebere v úvahu technické možnosti obalu – například tepelně tvarované kelímky, vaničky nebo zakřivené plochy,“ povzdechla si mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová.

Některé firmy proto zvažují přilepování rozkládacích letáků nebo ustupují od vícejazyčných obalů. „U některých etiket jsme museli rozdělit českou a slovenskou jazykovou verzi. Nevešla se nám na jednu společnou etiketu jako před tím,“ potvrzuje mluvčí Hamé Petr Kopáček. Za nedodržení nových pravidel označování potravin hrozí pokuta až 10 milionů.

Návrh a výroba nové etikety trvá až šest týdnů a podle mluvčí mlékárny Madeta Marty Faktorové může stát od 100 000 do 150 000 korun. I přes tyto výdaje by se však ceny potravin zvyšovat neměly, řekl České televizi Kopáček.

Výrobcům potravin navíc za dva roky přibude i povinnost uvádět na obalech výživové hodnoty – cena jednoho takového rozboru se přitom může vyšplhat až ke sto tisícům. Menší firmy proto varují, že by to pro ně mohlo být likvidační.

Rok 2014: Revoluce v obalech potravin? (zdroj: ČT24)