Historické Porto se vylidňuje, domy nemá kdo kupovat

Porto – Hospodářská krize drtivě dopadla na Portugalsko. Mezi města, která utrpěla nejvíce,  patří bezesporu Porto. Některé části města se vylidňují a mnoho lidí je bez práce. Prázdných domů je zde na prodej bezpočet. Portugalsko opustí záchranný program Evropské unie do poloviny roku. Ekonomika vykazuje mírné zlepšení, ale dopady na společnost jsou pořád velké. „Tolik domů bez lidí, tolik lidí bez domů“ - těmito slovy situaci vystilhl místní umělec na jednom z opuštěných domů.

Platy v Portugalsku jdou dolů, zatímco nájmy nový zákon uvolnil, a tedy místy skoro ztrojnásobil. Z některých ulic se proto život téměř vytratil a působí až přízračně. „Tohle je budova z dvacátých let dvacátého století. Je na prodej. Stejně jako zhruba 25 procent budov ve městě. Skoro tři čtvrtiny města potřebují opravit,“ konstatoval nezaměstnaný architekt Pedro Figuereido.

Procházka zpravodaje ČT po vylidněném Portu (zdroj: ČT24)

Majitelé domy zazdívají - v obavě před squattery

Porto se vylidňuje a má dnes stejný počet obyvatel, jako mělo v devatenáctém století. Čím víc se člověk blíží k centru, tím víc domů na prodej potkává. Z obav před squattery se zazdívají bývalé lidové knihovny i soukromé domy. U těch majitelé občas vybourají aspoň jeden vchod pro případ, že by se přeci jen objevil zájemce o koupi.

Co ale neustále roste, je místní bleší trh. „Během krize se tohle místo rozrostlo dvakrát. Lidi tu prodávají svoje soukromí a doufají, že na tom něco vydělají,“ míní Figuereido. Podobně jako u celých domů, i u rodinného stříbra nabídka převyšuje poptávku. Fiedrigo i přesto doufá, že se lidi podaří vyburcovat k tomu, aby město svou tvář neztratilo úplně.