Mládek: Aktivní politika zaměstnanosti byla téměř zlikvidována

Praha - Obě dosavadní vlády od roku 2010, tedy Nečasova i Rusnokova, mohly něco udělat s tím, aby se míra nezaměstnanosti nevyšplhala na současných 8,2 procenta. V Událostech, komentářích to řekl kandidát na post ministra průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek. „Aktivní politika zaměstnanosti byla v jednu chvíli téměř zlikvidována. Nutno přiznat, že ke konci vlády Petra Nečase se s tím trošku začalo něco dělat, ale bylo to málo a bylo to pozdě,“ uvedl. Podle prosincových údajů je v Česku bez práce témeř 600 tisíc lidí.

Mládek navíc tvrdí, že ve čtvrtek zveřejněné číslo 8,2 procenta nevyjadřuje míru nezaměstnaných z řad práceschopného obyvatelstva, nýbrž z obyvatelstva České republiky celkově. V případě, že by toto procento odráželo výhradně jen práceschopné obyvatelstvo, přesáhlo by podle něj hranici 10 procent.

Poslance za TOP 09 Františka Laudáta současný počet nezaměstnaných Čechů zneklidňuje a aktuální čísla považuje za hrozivá. „Pro mě přijatelná míra nezaměstnanosti jsou nějaká 4 procenta práceschopného obyvatelstva, nikoliv osm a více. To jsou skutečně čísla hrozivá a jsou to obrovské ztráty pro naši ekonomiku,“ řekl v Událostech, komentářích. „Neříkám, že vláda dělala, co mohla, ale řada věcí se začala dělat,“ dodal.

František Laudát (TOP 09)
Zdroj: ČT24

Mládek by se rád inspiroval dánskou flexikuritou

Hlavním cílem nové vlády by mělo být mimo jiné také zefektivnění úřadů práce, které jsou podle předvolebního programu ČSSD doslova „zdevastovány“. „Problém je, že tady bylo rezignováno na to, aby úřady práce aktivně nabízely lidem práci. A to byla snaha tichým způsobem privatizovat - předat to soukromým agenturám. To není dobrá metoda a nefunguje to,“ řekl Mládek.

Podle Mládka by bylo ideálním, leč fiskálně nákladným řešením zavést v Česku princip flexikurity. Tento model sociálního státu dodnes efektivně funguje například v Dánsku. Hlavním cílem flexikurity je rovnováha mezi pružným pracovním trhem a systémem sociálního zabezpečení, přičemž stát se snaží motivovat nezaměstnané k aktivnímu návratu do pracovního procesu.

Český statistický úřad ve čtvrtek představil souhrnná data z ekonomiky za poslední měsíce roku 2013. V souladu s odhadem analytiků si v prosinci vedla nezaměstnanost, která se vyhoupla na 8,2 procenta kvůli ukončování sezonních prací - bez práce je podle statistiků přesně 596 833 lidí. Za poslední měsíc roku vzrostla také inflace na 1,4 procenta. Pozitivní trend se dá sledovat v průmyslu, který nabral dech a meziměsíčně rostl o 1,3 procenta. Naopak ve stavebnictví výroba meziměsíčně klesla o 5,6 procenta. (Více čtěte zde.)

Příčiny vyššího procenta nezaměstnaných shledává Mládek zejména ve stále nevyřešené světové finanční a hospodářské krizi, chybách v hospodářské politice i v některých strukturálních problémech. „My jsme průmyslová země, a tomu bohužel neodpovídá struktura našeho školství,“ uvedl.

S Mládkovým názorem ohledně špatné struktury vzdělávání souhlasí i Laudát, podle něhož bude nutné na jeho zlepšení spolupracovat napříč politickým spektrem. Laudát vidí původ rekordní nezaměstnanosti v Česku zejména ve stagnaci zahraničních obchodních partnerů, jelikož Česká republika je podle něj „enormně závislá na exportu“.

Jan Mládek a František Laudát v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)