Kolik stojí tvorba „bitcoinů“? Zhruba 300 milionů denně

New York - Vytvoření internetové měny bitcoin je mimořádně komplikovaný proces. Pro vyřešení matematických algoritmů počítači je denně spotřebována elektřina za zhruba 15 milionů dolarů (300 milionů korun). Po „vytěžení“ je daná suma převedena na konkrétní adresu majitele bitcoinů v podobě číselného kódu. Zprávu přinesl list Forbes na základě statistik serveru BlockChain. Nad měnou bitcoin se vznáší řada otazníků - německá centrální banka před obchodováním s touto měnou varovala, stejně tak i komerční server Alibaba v Číně.

Vytvořit virtuální měnu není jen tak. Počítače řeší mimořádně komplikované matematické algoritmy, což vyžaduje velké množství elektrické energie. Za úspěšné vyřešení obdrží „těžař“ odměnu v podobě určitého množství bitcoinů. Každá „mince“ je unikátní a nezaměnitelná.

Obtížnost těžby se stále zvyšuje. Konečný počet bitcoinů je stanoven na 21 milionů, přičemž jejich úplné vytěžení se předpokládá kolem roku 2040. Nyní je vytěženo asi 11 milionů bitcoinů.

Bitcoin pochází z Japonska. Otcem virtuální měny se v roce 2009 stal tamní hacker skrývající se pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Ten ji použil ve svojí P2P síti jako univerzální platidlo, kterým si mohou účastníci platit za filmy, hry, programy, ale i reálné zboží, od knih přes oblečení až po elektroniku, a to vše bez zbytečných poplatků. Ačkoliv kurz neovlivňují vlády nebo centrální banky, některé zprávy s ním dokáží zásadně zahýbat. Bitcoin ztratil na své hodnotě poté, co došlo k uzavření amerického internetového obchodu s drogami Silk Road, který virtuální měnu hojně používal.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/JONATHAN HAYWARD

„Důvodem obliby bitcoinu je nedůvěra v tradiční měny, které vlastně nejsou kryté ničím jiným než závazkem centrálních bank. Tváří v tvář krizi jim lidé v poslední době přestávají věřit. Kdyby nebylo měnové krize, centrální banky by se nemusely uchylovat k expanzivní měnové politice, a lidé by se tudíž neuchylovali k alternativám,“ míní hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Hodnota bitcoinu v posledních měsících prochází značnými výkyvy. V listopadu se vyšplhala až na 1 250 dolarů, v prosinci se však kvůli restrikcím v Číně propadla na 421 dolarů. V lednu se opět vrátila nad 1 000 dolarů.

FT: Bitcoiny představují riziko

Německá spolková banka varovala před využíváním alternativní měny bitcoin. Carl-Ludwig Thiele, člen představenstva banky, označil měnu za vysoce spekulativní kvůli její kolísavosti a způsobu, kterým byla vytvořena. Neexistuje žádná státní záruka za tuto měnu a investoři by tím pádem mohli přijít o veškeré své peníze, které do měny vloží," doplnil pro list Financial Times člen představenstva Thiele.

Čínská internetová skupina Alibaba zakázala používání placení pomocí bitcoinů na svých webových stránkách za produkty, které zde nabízí. Je to krok k odsunutí používání této měny z tamního trhu.