Břidlicový plyn po britsku: Vláda ho miluje, občané se ho bojí

Paříž/Londýn - Britové protestují proti těžbě břidlicového plynu. Bojí se, že by mohla poškodit životní prostředí. A kromě toho se jim nelíbí ani fakt, že průzkum a těžbu má provádět francouzská firma Total. Jde o první nadnárodní koncern, který se rozhodl do břidlice v Británii investovat.

Zásoby břidlicového plynu, které se ukrývají pod povrchem střední a severní Anglie, by mohly zabezpečit Británii na několik desítek let. Do průzkumu zdejších ložisek chce francouzský ropný koncern investovat 48 milionů dolarů, tedy přes 900 milionů korun. Jenže Britové jsou proti.

„Tuto technologii není možné regulovat, je to nebezpečné. Francie ji zakázala a teď náš premiér francouzské firmě povolil, aby těžila tady,“ zlobí se aktivistka ekologického hnutí Frack Free. Plyn z břidlice se totiž těží prostřednictvím tzv. hydraulického štěpení, při kterém se kromě vody a písku používají také chemikálie. Byť je jejich množství velmi malé, podle kritiků může znečistit podzemní vody a zničit nedotčené části přírody.

Britská vláda ale i přes protesty břidlicovou těžbu usilovně podporuje. Argumentuje tím, že díky této metodě se může země zbavit závislosti na dovozu zemního plynu. A upozorňuje i na další výhody. „Břidlice je pro naši zemi důležitá. Může přinést 74 tisíc pracovních míst, investice přes 3 miliardy liber. Do budoucna nám zajistí také levnější energii a zlepší naši energetickou bezpečnost,“ tvrdí premiér David Cameron.

Aby břidlicovou těžbu vláda prosadila, nabízí řadu výhod. Zainteresovaným firmám slibuje daňové úlevy, dotčené regiony se pak snaží umlčet procentem z výnosů.

Do aktivního průzkumu ložisek břidlicového plynu se z evropských zemí pustilo kromě Británie už jen Polsko. Ostatní země včetně České republiky váhají, obávají se totiž dopadu na životní prostředí.

Velké úspěchy slaví břidlicový plyn ve Spojených státech. Takzvaná břidlicová revoluce jim v posledních letech přinesla soběstačnost v dodávkách plynu a omezila závislost země na dovozu ropy. Výsledkem je mimo jiné prudké zlevnění plynu, což zásadním způsobem přeměnilo americký energetický trh. V Evropě pak americký břidlicový „zázrak“ vyústil ve výrazný pokles ceny uhlí.

Ekonomika ČT24 (zdroj: ČT24)