Po infarktu jsou americké automobilky zase v kondici

Detroit - Automobilový průmysl ve Spojených státech se znovu staví na nohy. Američané jsou opět při chuti a zřejmě i při penězích, důkazem je totiž rostoucí poptávka po nových vozech. Za loňský rok tak hlásí výrobci rekordní prodeje. Druhý dech chytá třeba největší americká automobilka General Motors. Poprvé po šesti letech začne vyplácet dividendy.

Americké automobilky se po krizi vzpamatovaly (zdroj: ČT24)

Loňský rok byl pro americký automobilový trh rekordní. Prodalo se tam nejvíc aut za posledních šest let. Odborníci se proto nebojí říct, že to nejhorší mají už tamní výrobci nejspíš za sebou.

Jake Fischer, ředitel, Autotesting

„Američtí výrobci aut jsou zpět. Řeč je o 16 milionech aut ročně, nikoli 11 milionech jako v předchozích letech. Výrobci aut opět produkují vozy, které jsou zajímavé.“

Dobrou zprávou je i zlepšující se kondice největší americké automobilky GM. Letos poprvé po šesti letech automobilka vyplatí 30 centů na akcii. Naposledy dostali akcionáři dividendy v červnu 2008, pak už ale bylo GM v bankrotovém režimu. „GM dokázalo vydělat už tolik, aby splatilo bezúročné půjčky, které mělo od tamní vlády. Ty mu v podstatě pomohly z bankrotu,“ komentuje to redaktor serveru autoweek.cz Vladimír Rybecký. 

Americká vláda v roce 2009 vypomohla GM téměř 50 miliardami dolarů a koupila za ně většinový podíl ve firmě. Minulý měsíc prodala poslední část svých akcií v automobilce, přičemž na její záchraně prodělala 10,5 miliardy dolarů. Krize ale podle odborníků trojici největších amerických automobilek - GM, Ford a Chrysler - paradoxně dost pomohla. Zefektivnily výrobu a ve srovnání s minulými lety se víc zaměřily i na export.