Spojené státy mají tentokrát peníze až do září

Washington - Americký Senát schválil zákon o státních financích. Zemi do konce září zajistí v přepočtu 22 bilionů korun. Po Kongresu ho ale ještě musí podepsat prezident Obama, a to nejpozději zítra. Zákon zmírňuje některé rozpočtové škrty z minulého roku - letos by tak mělo jít na domácí a vojenské programy víc peněz.

Dosavadní prozatímní dohoda, která ukončila říjnovou rozpočtovou krizi, zajišťovala vládě peníze jen do 15. ledna. Zákon zmírňuje některé automatické rozpočtové škrty, které loni začaly platit jako důsledek neshod z předchozích let, kdy se rozdělený Kongres nebyl schopen dohodnout na hlubších rozpočtových reformách.

Pro schválení státních výdajů hlasovalo 72 senátorů, 26 jich bylo proti. Již ve středu odsouhlasila zákon o pokrytí státních výdajů do letošního září Sněmovna reprezentantů. Na znění zákona a jeho parametrech se vyjednávači obou parlamentních stran dohodli v pondělí.

Samuel Sharon Farr, kalifornský kongresman

„Neusněme na vavřínech. Nesmíme zapomínat, že i přes dnešní úspěch nemá Amerika dostatek finančních prostředků. Musíme stále vymýšlet nové škrty a najít oblasti, kde se dá ušetřit. Zároveň ale nesmíme nechat skomírat trhy. Uvědomme si, že hazardujeme především s osudy těch nejchudších.“

Nová dohoda stanoví celkové federální výdaje pro rozpočtový rok 2014 na 1,012 bilionu dolarů (20,2 bilionu korun) a pro rok 2015 na 1,014 bilionu. Pro příští rok to je kompromis mezi požadavkem republikánů na 967 miliard dolarů a 1,058 bilionu, které chtěli demokraté. V letošním fiskálním roce by mělo jít na domácí a vojenské programy více peněz.