Evropští letoví dispečeři stávkují, Česka se to (zatím) netýká

Praha - Evropští letoví dispečeři protestují kvůli sjednocení letového prostoru nad Evropskou unií. Stávkovat by měli až do pátku, od zítřejšího rána se k nim přidají i jejich kolegové z Česka. Cestující se proto musí připravit na možné problémy.

Do protestů by se během dneška a čtvrtka měli zapojit dispečeři z celkem 11 evropských zemí. Například v Portugalsku už protesty podle agentury AFP vedly ke zrušení zhruba 20 letů. Odpoledne se do protestů zapojí také například italští dispečeři. Největší problémy se očekávají ve Francii, kde chtějí dispečeři stávkovat od dnešního večera až do pátečního rána. V menším rozsahu se pak plánují přidat třeba Rakousko, Řecko nebo Slovensko. 

JAK SE STÁVKA DOTKNE ČESKA?

Richard Klíma, mluvčí Řízení letového provozu: „Čeští řídící letového provozu se připojí k evropskému dni protestů zítra, a to tzv. formou striktního řízení letů po tratích.“

Čeští dispečeři plánují protesty na čtvrtek od 7:00 do 19:00 SEČ. Během této doby budou provoz nad Českou republikou řídit pouze po předem určených drahách, což například zpožděným letadlům neumožní nahnat čas během letu.

Eva Krejčí, mluvčí Letiště Václava Havla: „Podle informací, které máme k dispozici, by tato stávka neměla mít nějaký výrazný vliv na provoz na Letišti Václava Havla Praha.“ 

Evropská komise už před deseti lety přišla s tím, že se sjednotí vzdušný prostor Unie a tím se zkrátí letové vzdálenosti a ušetří miliardy eur ročně. Proti jsou právě letecké odbory. Podle nich totiž utrpí bezpečnost provozu a bojí se také propouštění.

Průměrné zpoždění nad evropským nebem? Jedna hodina

Navigátoři proto odmítají služby nad rámec svých povinností - třeba najít letadlům kratší cestu. „V případě, že letadlo například odstartuje s nějakým zpožděním, tak za běžných podmínek i deseti- nebo dvacetiminutové zpoždění není problém na trati dohnat, a to v tuto chvíli možné nebude,“ vysvětluje navigátor Stanislav Mrázek. 

A i když navigátoři slibují, že se protesty cestujících příliš nedotknou, letiště doporučují hlídat si informace o odletech. „Průměrné zpoždění pro Evropu se dá očekávat do jedné hodiny, na českých letištích to ale bude méně,“ říká generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas. Podle mluvčí pražského letiště je nejlepší zavolat přímo leteckému dopravci.