Konec II. pilíře se blíží, lidé prý ale o peníze nepřijdou

Praha - Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová má v plánu návrat k vyšší valorizaci penzí. Počítá také se zrušením důchodové reformy, kterou zavedl Nečasův kabinet. Druhý pilíř by tak měl skončit už za dva roky. Sloučí se prý s penzijním spořením.

Posílat část odvodů na penze do vlastního spoření bude možné do začátku roku 2016, řekla dnes při přebírání ministerského úřadu nová ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Vláda totiž plánuje Nečasův druhý pilíř zrušit. Měl by se sloučit s penzijním spořením. Ministryně tak ujišťuje, že lidé o naspořené peníze nepřijdou.   

Spoření ve druhém pilíři mělo na konci loňského roku 84 tisíc lidí.

Marksová chce připravit vlastní důchodovou reformu. Ta by ale měla projít napříč politickým spektrem. Vypracuje ji proto tým, v němž by měli být koaliční i opoziční politici, demografové a ekonomové. Zohlednit by prý měli stárnutí společnosti, rostoucí počet seniorů i úbytek dětí. „Měli by spočítat, jak si můžeme dovolit dále platit penze z veřejného pojištění (důchodového systému),“ dodala ministryně. 

Nový kabinet se chce také vrátit k původní vyšší valorizaci penzí už od ledna příštího roku, tedy o rok dřív. Zvyšování penzí přibrzdila do konce roku 2015 někdejší Nečasova vláda, chtěla tak ušetřit a udržet schodek rozpočtu. Marksová návrh novely předloží v brzké době. 

Kromě toho bude prý ministryně podporovat i rodiny s dětmi. „Rodinná politika a podpora mladých lidí, aby měli děti, je nedílnou součástí důchodové reformy. Tam, kde se rodí málo dětí, tam jsou s ní větší problémy,“ uvedla Marksová. Porodné by se tak mohlo vyplácet i na druhé dítě.